Ostale vesti

Danas je 13. novembar – Svetski Dan ljubaznosti

Na inicijativu Svetskog pokreta za ljubaznost i nekoliko humanitarnih organizacija, u Tokiju je 13. novembra 1998. godine održana prva konferencija o ljubaznosti na kojoj je usvojena deklaracija koja govori o toleranciji i prihvatanju različitosti. Ovaj dan je prilika da razmislimo o svojim dosadašnjim postupcima, postavljajući se iznad teritorijalnih, kulturoloških ili religionalnih granica.  Svetski dan ljubaznosti  posebno se obeležava u Kanadi, Japanu, Australiji, Nigeriji, Saudijskoj Arabiji, a sve veću popularnost stiče i u Indiji, Italiji, Singapuru, Velikoj Britaniji.

Psiholozi tvrde da ljubaznost prema drugima direktno utiče i na našu sreću. Pozitivan uticaj ljubaznosti na čoveka, prema objašnjenju stručnjaka je lučenje hormona dopamina i endorfina. Dopamin  je odgovoran za to kako se osećamo a endorfin nas čini srećnijim. Ljubaznost oslobađa još jedan hormon a to je oksitocin. On smanjuje krvni pritisak i umiruje nervni sistem, tako da ljubaznost pozitivno utiče na kardiovaskularno zdravlje.

Osmehnuti se, zahvaliti se, uputiti nekome lepu reč, zagrliti nekoga, ništa ne košta a doprinosi da  bude lepše i onima kojima je lep gest namenjen i onima koji ga čine. Osmehnite se, udelite kompliment, pomozite, kupite poklon, zagrlite nekog, budite podrška, recite hvala, pošaljite poruku starim prijateljima.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker