Politika

Dačić:Dosta je bilo krvi na Balkanu

U Dimitrovgradu su danas premijeri Srbije i Bugarske Ivica Dačić i Plamen Oraševski otkrili spomen-bistu bugarskom revoulcionaru Vasilu Levskom.

Dačić i Orešovski u Dimitovgradu otkrili bistu Vasila Levskog
Dačić i Orešovski u Dimitovgradu otkrili bistu Vasila Levskog

Otkrivanju biste prisustvovao je ogroman broj zvanica među kojima je bio i predsednik opštine Pirot mr Vladan Vasić i visoka funkcionerka URS-a Verica Kalanović, kao i specijalni savetnik premijera Dačića, Ivica Tončev.

Premijer Dačić je govoreći pred velikim brojem okupljenih Dimitrovgrađana u centru opštine i pred ogromnim brojem novinara, konstatovao da su srpski i bugarski narod u prošlosti i ratovali međusobno, ali da je došlo vreme kada treba zajedno da se bore za ekonomiju, otvaranje fabrika i bolji život na ovom delu Balkana.

-Balkan je reč turskog porekla i sastoji se od dve reči bal-što znači krv, i kan-što na turskom znači med. Dosta je bilo krvi na Balkanu, dosta je bilo ratova, došlo je vreme da dva naroda umesto da ratuju, zajedno otvaraju fabrike. Nismo uvek u istoriji bili pametni, a danas želim da vaša i naša deca više nikada ne ratuju, već da zajedno otvaraju fabrike-kazao je Dačić i dodao da je ekonomija prioritet i zbog toga što je u ovom delu zemlje ekonomska situacija posebno loša, plate su daleko ispod republičkog proseka, velika je i nezaposlenost.

dačić

Premijer Bugarske je konstatovao da je sa Dačićem razgovarao o položaju bugarske nacionalne manjine u Srbiji, o problemima na tom planu, ali je istakao da postoji volja da se ti problemi rešavaju i da je reč uglavnom o problemima tehničke prirode.

Premijere Dačića i Orešovskog primio je predsednik opštine Dimitrovgrad Nebojša Ivanov u čijem kabinetu je organizovan prijem za visoke državne delegacije Srbije i Bugarske.

Vasil Levski je bugarski revolucionar, rođen 1837. a pogubljen je 1873. zbog toga što se borio protiv Otomanske imperije. Jedan deo svog života Levski je proveo i u Srbiji gde je organizovao bugarske legije  za borbu protiv Turaka zajedno sa tadašnjim srpskim  knezom Mihajlom Obrenovićem.

tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker