Gradska hronika

Crni lešinar – “nebeska krstarica”, snimljena na nebu iznad Pirota

Nakon Belave, crni lešinar je svoj let nastavio ka kanjonu Jerme, kaže ornitolog Ivan Medenica za Pirotske vesti

Stručni saradnik niškog Zavoda za zaštitu prirode Ivan Medenica, sa biologom Danilom Penićem, na planini Belava, kod Pirota, posmatrali su i fotografisali crnog lešinara koga jstručnjaci nazivaju i  – sup starešina (Aegypius monachus). Crni lešinari su veći od nama dobro poznatog beloglavog supa, koga još uvek ima u kanjonu Uvca, ali su i snažniji, kažu ornitolozi. 

-Ovo je veoma vredno posmatranje jer je ova vrsta isčezla iz Srbije i u novije vreme posmatrana samo par puta. Satelitski praćene jedinke iz Bugarske stalno šalju signal da preleću Srbiju a posebno region Pirota. Kako su do sada jedinke “posmatrane” samo satelitskim putem, podatak ovog formata predstavlja izuzetnu čast. Ukoliko sve bude u redu sa populacijom iz Bugarske, u godina koje dolaze, možemo ih očekivati sve više, sa nadom da kada se uspostavi hranilište za nekrofagne ptice na Staroj planini, neke od tih ptica ugostimo na stenama kod nas-kaže Medenica za Pirotske vesti.
Medenica dodaje da se nakon njihove objave i fotografija ovog veličanstvenog primerka “nebeske krstarice”, javio njihov kolega iz Bugarske Emilijan Stojanov, koji im je pokazao i putanju kojom se kretao ovaj primerak, s obzirom da se ispostavilo da je reč o primerku koji ima odašiljač u cilju praćenja i proučavanja ove ugrožene vrste lešinara.
Nakon Belave, crni lešinar je svoj let nastavio ka kanjonu Jerme, kaže Medenica.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker