Gradska hronika

Kompenzacioni bazen jedan od najznačajnijih centara kada je o bogatstvu ptičijim vrstama reč

Deveto zimsko brojanje ptica u okviru Međunarodnog popisa vodenih ptica (IWC), jednog od najstarijih sistema praćenja živog sveta na planeti počelo je ovih dana u Pirotu. Po rečima koordinatora IWC-a za istočnu i južnu Srbiju, ornitologa Ivana Medenice, interesantno je da kompenzacioni bazen u Pirotu predstavlja jedan od najznačajnijih centara kada je o bogatstvu ptičijim vrstama u Srbiji reč. Do sada je registrovano 205 vrsta ptica na bazenu od 370 koliko je registrovano u celoj Srbiji.

Ovo praćenje se u Srbiji obavlja od 1982. godine i danas je pod pokoviteljstvom Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Prebrojavanjem svih jedinki vranaca, pataka, gusaka, labudova, čaplji, galebova, šljukarica, kao i ostalih ptica koje su svojim životom vezane za vodu će se i ove godine sprovoditi na više od 500 lokaliteta u Srbiji. Popisivanje traje od 10. januara i završava se 30. januara, a u njemu će učestvovati veći broj volontera iz cele zemlje. Ptice se na teritoriji cele zemlje broje sa brodova, čamaca, automobila, ali i peške, obilaze se obale reka, jezera, akumulacija, kanala i svih slobodnih vodenih površina na kojima se okupljaju zimujuće ptice. Za potrebe prebrojavanja zimujućih galebova, neophodno je obilaziti depoe otpada.

U zavisnosti od vremenskih prilika, ali i uspešnosti reproduktivne sezone ptica, u Srbiji se može pobrojati I do 400.000 jedinki ptica vodenih staništa u okviru 120 vrsta. Njihov raspored nije ravnomeran na teritoriji Srbije, pa se tako neke vrste sreću samo na jugu zemlje, dok su druge vezane za vodene površine Vojvodine.

U Pirotu je prvo zimsko prebrojavanje ptica vodenih staništa sprovedeno 2008. Lokaliteti koji se u okviru ovog međunarodnog projekta obilaze su: dolina reke Nišave, od Dimitrovgrada pa do Bele Palanke, Gradašnička reka, Sukovsko jezero, Smilovska jezera, kanali Rogoz i kanal Tuština i kao najznačajnije zimovalište u pirotskom okrugu, Kompenzacioni bazen HE Pirot. Koordinator IWC-a za istočnu I južnu Srbiju, ornitolog Ivan Medenica ističe da je u period od 2008, kada je prvi put bilo brojanja ptica vodenih staništa pa do sada registrovano 49 vrsta.

Neke se od njih, poput patki gluvara i patki krdža, redovno sreću u Pirotu, dok su vrste poput krivokljunog sprudnika (Tringa nebularia), patke prevez (Netta rufina) i vodenog bika (Botaurus stellaris) do sada zabeležene samo jednom. Najveći broj zimujućih ptica vodenih staništa se sreće na Kompenzacionom bazenu. Prosečan broj močvarica je oko 2500 u okviru 46 vrsta. Pored toga što se 94% zimskim močvarica sreće ovde, Kompenzacioni bazen predstavlja jedno od najznačajnijih centara bogatstva ptičijim vrstama u Srbiji. Do sada je registrovano 205 vrsta ptica na bazenu od 370 koliko je registrovano u celoj Srbiji.

Volonteri Društva za zaštitu I proučavanje ptica Srbije tokom zimskog brojanja prate i pojavu krivolova, koji je u Srbiji rasprostranjen i koji jako ugrožava vodene ptice tokom perioda kada su vrlo osetljive zbog nedostatka hrane. Upozorava se da neprekidno pucanje na jata zimujućih ptica, organizovano i u obliku masovnog lovnog turizma, i u zaštićenim i međunarodno značajnim područjima, bez obzira na to da li su one lovna divljač ili nisu, dovodi do stalnih i iscrpljujućih pomeranja ptica. Ptice postaju izmorene, podložne uticajima hladnoće i bolesti, zbog čega mnoge jedinke ne mogu dobro da se pripreme za prolećnu seobu na mesta gnežđenja u severnoj Evropi i zapadnom Sibiru. Iz Društva zbog toga pozivaju korisnike lovišta na vodama, kao i nadležne inspektore za lovstvo, da strogo kontrolišu sprovođenje važeće instrukcije Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i da proglase zabranu lova ukoliko su vodene ptice ugrožene snežnim nanosima, poledicom, višednevnim temperaturama ispod nule, snežnim padavinama jakog intenziteta, visokim snežnim pokrivačem, ledenom pokoricom, ledenom kišom, maglom, jakim olujnim vetrom i drugim elementarnim nepogodama.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker