Reportaža

Labudovo jezero nedaleko od centra grada

Kompenzacioni bazen u Pirotu prava je oaza za brojne vrste ptica, među kojima ima i retkih i ugroženih vrsta, ali i ptičjih vrsta iz celog sveta. Ovih dana prava atrakcija za sve posetioce Kompenzacionog bazena su labudovi, a ova lokacija posebno je interesantna tokom proleća i jeseni, kada se ogroman broj ptica koje migriraju ka toplim krajevima planete sjati upravo u pirotski kraj, koji se nalazi na migratornoj ruti ptica. 

 

Kako je za Pirotske vesti kazao ornitolog Ivan Medenica, ovih dana prava atrakcija za sve posetioce Kompenzacionog bazena su upravo labudovi, a za 12 godina proučavanja i brojanja ptica na Kompenzacionom bazenu registrovano je 208 različitih vrsta ptica. 

Kompenzacioni bazen je posebno interesantan ljubiteljima ptica tokom proleća i jeseni, kada se ogroman broj ptica koje vraća u svoja stalna staništa, ili migrira ka toplim krajevima planete, sjati upravo u pirotski kraj, koji se nalazi na migratornoj ruti ptica, kaže za Pirotske vesti diplomirani biolog i ornitolog iz Pirota Ivan Medenica. Medenica zadnjih 12 godina proučava ptičje vrste našega kraja i po njegovim rečima, Kompenzacioni bazen jedno je od najbitnijih svratišta ptičjih vrsta u Srbiji. Ovaj bazen vodom se snabdeva iz akumulacije Zavojsko jezero i deo je sistema Hidroelektrane Pirot, ali je ujedno i prava atrakcija za sve ljubitelje prirode u Pirotu, koji na svega kilometar od centra grada imaju prilike da uživaju u neverovatnim prizorima. 

-Vrlo je zanimljivo da mogu da se vide i tri labuda grbaca, velike lisaste guske, jedna od vrlo retkih ptica, ali i sedam različitih vrsta pataka. Za vreme jesenje i prolećne migracije ovde se skuplja veliki broj ptičjih vrsta i mogu se videti scene nalik na one iz “Opstanka”, kao što je obrušavanje sivog sokola na plen brzinom od 220 kilometara na sat i mnoge druge-kaže Medenica i dodaje da je, nažalost, u par slučajeva imao dojave da nesavesni lovci love patke na ovom mestu.

-Nažalost, ima nesavesnih lovaca, ja sam u dva navrata video ljude sa puškama, jednom našao i ubijenu patku, tako da je to za svaku osudu. Posebno je opasno pucati iz oružja u situaciji kada se nalazite na svega možda trista metara od prvih kuća-kaže Medenica i dodaje da je upravo činjenica da se ovaj bazen vodom snabdeva iz akumulacije Zavojsko jezero na Staroj planini, inače izuzetno bogatim fitoplanktonima, zaslužna za veliku popularnost ovog dela grada među pticama – migrantima.

-Interesantno je da veliki broj ptica privlači sam režim rada hidroelektrane, s obzirom da voda dolazi iz Zavojskog jezera koje je izuzetno bogato fitoplanktonima. Oni stvaraju fini mulj koji odgovara životinjama kao što su račići, pljosnati crvi i slične, koje su pak hrana za ptice. To je jedan od osnovnih razloga velike popularnosti ovog bazena među pticama koje u ogromnom broju posećuju Kompenzacioni bazen-kaže Medenica.

 Tekst, foto, video Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker