Gradska hronika

„Ciljevi održivog razvoja na lokalu“

U   organizaciji  Fondacije Centar za demokratiju i Fondacije  Ana i Vlade Divac,kao deo socijalnog stuba Platforme „Održivi razvoj za sve“, u Pirotu  je danas održan trening na temu „Ciljevi održivog razvoja na lokalu“.

U obuci i diskusiji u okviru treninga „Održivi razvoj za sve“ učestvovali su  predstavnici lokalne samouprave, NVO zajednice, obrazovnih institucija, sindikata, biznisa i medija. Teme razgovora bile su: Primena Agende 2030 u lokalnoj zajednici; Ciljevi održivog razvoja i proces evropskih integracija; Zakon o planskom sistemu Republike Srbije i usklađivanje lokalnih planova razvoja sa Ciljevima održivog razvoja.

Sarita Bradaš, istraživačica Centra za demokratiju istakla je da je održivi razvoj pitanje kvaliteta života odnosno posla koji radimo, zarade koju ostvarujemo, kvaliteta života, dostupnosti zdravstvenih usluga kao i  životne  sredine. Prema njenim rečima tri su ključne oblasti održivog razvoja:  društvo odnosno naša zajednica u kojoj živimo, životna sredina i ekonomija. „Suština održivog razvoja ogleda se u uspostavljanju ravnoteže između ove tri oblasti. Nema održivog razvoja ako nije usklađeno društvo i odnos sa životnom sredinom, da uzimamo resurse, trošimo ih i ne ostavljamo budućim generacijama. Ne može ekonomski rast da bude na račun ljudi koji nisu adekvatno plaćeni ili rade u lošim uslovima i na račun prirode. Potrebno je da se te tri oblasti uravnteže i to je važno za građane Pirota sa aspekta ove lokalne zajednice ali i za sve druge građane u njihovim lokalnim zajednicama u čitavoj Srbiji ali i u čitavom svetu jer je to globalna priča“ – istakla je Sarita Bradaš, istraživačica   Centra za demokratiju u okviru treninga „Ciljevi održivog razvoja na lokalu“  koji je danas  održan u Pirotu.

Trening se organizuje u okviru Platforme „Održivi razvoj za sve“, koju podržavaju vlade Švajcarske i Nemačke, a implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u okviru projekta „Reforma javnih finansija – Agenda 2030“. Platforma se realizuje u partnerstvu sa Fondacijom Ana i Vlade Divac (AVDF), Centrom za visoke ekonomske studije (CEVES), Beogradskom otvorenom školom (BOŠ), Fondacijom Centar za demokratiju (FCD), Timočkim omladinskim centrom (TOC), Fondacijom BFPE za odgovorno društvo i SMART kolektivom.

Platforma “Održivi razvoj za sve” podrazumeva uspostavljanje opštedruštvenog dijaloga među najznačajnijim nedržavnim akterima u Srbiji, poput civilnog društva, korporativnog sektora, akademske i istraživačke zajednice, profesionalnih udruženja, medija i građana, o usklađivanju razvojnih prioriteta Srbije sa ciljevima sadržanim u Agendi 2030.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker