Pirot - Mali Jerusalim

Božji dar – freskoslikar Bojan Vasić na nestvaran način oslikava Zimsku crkvu u jednoj od najvećih srpskih svetinja – Manastiru Svetog Đorđa kod Temske

Freskoslikar iz Pirota Bojan Vasić, skoro 20 godina bavi se izuzetno uspešno freskoslikarstvom i ikonopisom.  Bojan je ovog leta radio na živopisanju manastira Kakovo, u Hilandarskom metohu, što je, kako je kazao za PV, izuzetno velika čast i priznanje samo po sebi, radio je i panagiju koja je poklonjena patrijarhu Porfiriju za imendan prošle godine, a trenutno radi na jednom izuzetnom projektu, živopisanju Zimske crkve u Manastiru Svetog Đorđa kod Temske, koja će, sasvim sigurno, kada Bojan bude završio svoj posao, biti jedan od istinskih bisera Malog Jerusalima, jer je reč o izuzetnom radu, a osećaj boraviti unutar crkve, zahvaljujući upravo izuzetno nadahnutom freskoslikarstvu – potpuno je nestvaran.

Po Vasićevim rečima, po blagoslovu vladike, ikonostas u Crkvi koja je posvećena Svetom Savi, i nalazi se u kompleksu srednjovekovne svetinje – Manastira Svetog Đorđa, po mnogo čemu je jedinstven, na njemu je prikazana Loza Nemanjića, ali i vinova loza, koja ima posebnu simboliku, a ono što se retko viđa u srpskom srednjovekovnom freskoslikarstvu, ali se može videti kod vrhunskih ruskih majstora, jesu prikazi razbojnika, koji imaju posebnu priču, o čemu je Bojan detaljno govorio u filmu koga možete pogledati.

Manastir Svetog Đorđa kod Temske – naredne godine obeležava stogodišnjicu od dolaska ruskih monahinja koje su donele recepture za lekovite meleme

Naredne godine – 2024., Manastir Svetog Đorđa obeležiće jedan veoma značajan jubilej, stogodišnjicu dolaska ruskih monahinja u ovu svetinju, koje su došle 1924. godine iz Rusije, i sa sobom donele neprocenjivo blago – drevne ruske recepte za izradu lekovitih melema za veliki broj oboljenja. Ovaj recept i danas se čuva u ovom manastiru i po njima se spravljaju izuzetno delotvorni melemi.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker