Pirot - Mali Jerusalim

Piroćanac Bojan Vasić, freskoslikar, oslikao veliki broj svetinja Malog Jerusalima. Oslikao i panagiju za patrijarha Porfirija

Piroćanac Bojan Vasić više od 15 godina bavi se freskoslikarstvom, oslikao je veliki broj svetinja u pirotskom kraju, koga zbog velikog broja hadžija i svetinja nazivaju i Malim Jerusalimom, ali i drugim delovima Srbije. Bojan za Pirotske vesti kaže da mu je u poslu, koga kako kaže, ne bi menjao ni za šta na svetu, najdraža panagija koju je radio za patrijarha Porfirija. Nju je patrijarh nosio na svoj imendan. Vasić navodi i da je srpski narod privilegovan jer srpsko srednjovekovno freskoslikarstvo je nešto čime ne mogu da se pohvale ni mnogo veće i brojnije nacije.

Bojan kaže za Pirotske vesti da se freskoslikarstvom bavi u kontinuitetu 15 godina, bez godišnjeg odmora, slobodnog dana.
-Prvo sam se bavi izradom ograda, česmi i drugih predmeta od kamena. Zidao sam česmu za crkvu u Poljskoj Ržani i uradio ikonu na njoj. Tako je sve počelo. To je bio moj prvi posao u crkvi-navodi Vasić. U međuvremenu Vasić je radio na velikom broju svetinja ne samo u pirotskom kraju, već i po celoj Srbiji.

-Od malih nogu, meni je najvažnije da nađem snimao, šta god bi radio, bilo mi je važno da nađem smisao, ovde imam to u punoći. To mi je jako važno jer koliko god da se voli neki posao, ta ljubav mora da splasne nekada, da to bude dosadno, zamorno, da se radi nešto drugo, a da bi se bavio svakodnevno ovim treba da se voli, ali i treba da postoji to nešto drugo, da ima smisla, da postoji potreba-kaže Vasić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker