Lokalna samouprava

Blagovremenom intervencijom Štaba za vanredne situacije sprečene nove poplave u Pirotu

Zbog novih padavina i visokih temperatura koje su uzrokovale naglo topljenje snega, kanal Rogoz u Pirotu ponovo je zapretio da se izlije iz svog korita. Štab za vanredne situacije grada angažovao je mehanizaciju “Vodovoda” i “Komunalca”, a akciji su se priključili i meštani ovog naselja tako da je  sprečen nagli dotok vode u kanal Rogoz sa velikog slivnog područja iza autoputa. Radove je dodatno otežavala izuzetno gusta magla koja je sinoć “pritisla” Pirot.

Tokom dana članovi Štaba za vanredne situacije obilazili su teren i kritična mesta. Registrovano je da je vodostaj reka u blagom porastu i da je neophodno pratiti situacuju. Sinoć je moglo da dođe do izlivanja Rogoza jer je dotekla velika količina vode, što se i očekivalo, iza autoputa u delu koji gravitira Prisjanskom naselju i Kavaku.

 

“Angažovali smo mehanizaciju “Vodovoda” i “Komunalca”. Pre svega bilo je važno da se zatvore propusti da voda ne bi naglo dotekla u kanal Rogoz. Takođe, dovožena je rizla da bi se napravio bedem ukoliko bi došlo do izlivanja Rogoza. Pored mahanizacije javnih preduzeća veliku pomoć pružali su i sami meštani. Intervencije su urodile plodom, voda je počela da se povlači, a ekipe javnih preduzeća nastavljaju sa aktivnostima i danas jer treba postepeno odvodnjavati poljoprivredno zemljište iza autoputa, posmatrano iz pravca grada”- izjavio je Sreten Savov, koordinator Štaba za vanredne situacije grada Pirota.

Kako nam je rekao, Miloš Colić, zamenik gradonačelnika Pirota za sada ne preti opasnost od poplava, ali se situacija prati s obzirom da meteorolozi najavljuju nove padavine.

Prema rečima direktora JP “Komunalac” Pirot, Bobana Tolića, bila je primetna panika među meštanima, što je i razumljivo posle svega što su preživeli. Komunalac je hitno dovezao nekoliko kamiona rizle. Gradski Štab je podelio preko 700 komada džakova koje su meštani punili u slučaju potrebe da se napravi bedem.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker