Korona virus

Apel iz “CRVENE” zone

Povodom trenutne epidemiološke situacije, sve većeg broja pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, permanentnom zaražavanju zdravstvenih radnika, a povodom predstojećih novogodišnjih praznika oglasio se tim lekara iz CRVENE zone Opšte bolnice u Pirotu apelom kojim se, pored ostalog, ukazuje na značaj odgovornosti svih nas i primenu mera prevencije.bolnica pirot

“U ovim kriznim trenucima za čitavo društvo, pandemije virusa korona, koja je u punoj snazi pogodila naš region u poslednjih mesec dana , činimo sve da sačuvamo ljudske živote.

Situacija je veoma složena. Broj obolelih sa teškom kliničkom slikom je sve veći a naše kadrovske mogućnosti su takve kakve jesu, ograničene su i nisu prevelike, a dodatno se smanjuju činjenicom da dolazi do zaražavanja zdravstvenih radnika tokom lečenja obolelih. Najtežeg oblika bolesti, sa komplikacijama životno ugrožavajućim, nisu pošteđeni ni mlađi ljudi u dobroj kondiciji bez hroničnih bolesti. Potrebno je naglasiti da za ovu bolest nema specifičnog lečenja koje definitivno menja tok bolesti. Velika većina mera koje se primenjuju je iz domena podrške vitalnim funkcijama pacijenata koje treba da pomognu organizmu bolesnika da prebrodi najtežu fazu bolesti ako se ona javi.

Naš je utisak da su svi uključeni u procez zbrinjavanja pacijenata maksimalno angažovani. Kolege iz domova zdravlja, Službe za prijem i zbrinjavanje urgentnih stanja, mlade kolege iz COVID ambulante, pneumoftiziolozi, infektolozi, radiolozi , internisti, anesteziolozi, lekari ostalih specijalnosti, lekari na specijalizaciji, medicinske sestre, čistačice i različito tehničko osoblje ulažu nadčovečanske napore i pokazuju se u najboljem svetlu tokom ove, po svemu, vanredne situacije. Svi su oni u velikoj meri narušili svoje privatne živote, rade u nezapamćenom obimu i neprekidno se i sami izlažu opasnosti da budu zaraženi.

Ova pandemija neće biti pobedjena merama lečenja. Biće pobeđena merama prevencije. Sve smo bliži vakcini koja je u više navrata spašavala čovečanstvo. Do tada ponašajmo se odgovorno, da svi zajedno poboljšamo situaciju na lokalnom planu i ne dovedemo je do tačke pucanja. Dajmo sve od sebe da se u periodu predstojećih praznika ponašamo razumno i krajnje odgovorno. Ponašajmo se kao da smo upravo mi zaraženi kako bi sačuvali svoje porodice i prijatelje. Nepridržavanjem mera tokom novogodišnjih proslava izlažemo se prevelikom riziku da Srpsku Novu godinu dočekamo u “CRVENOJ” zoni kao pacijenti.

U nadi da će se situacija uskoro poboljšati želimo Vam bolju 2021. godinu.”

Apel iz CRVENE zone potpisali su: dr Zoran Jovanović, dr Snežana Marković, dr Perica Stojanović, dr Marija Surlandžis Radenković, dr Miloš Janković.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker