Lokalna samouprava

Ambasador Francuske Pjer Košar podelio diplome budućim ambasadorima francuskog jezika u Srbiji

Ambasador Francuske u Srbiji, Pjer Košar, danas je podelio diplome učenicima bilingvalnog odeljenja pirotske Gimnazije za koje je kazao da predstavljaju buduće ambasadore francuskog jezika u Srbiji.

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić zahvalio se ambasadi Francuske na izuzetnoj saradnji sa Gradom Pirotom.

-Skoro 19 godina kao gradonačelnik pratim rad Gimnazije i mogu da kažem da je Gimnazija čuvena ne samo u Pirotu već i širom zemlje. Čuvena po izuzetnim đacima koji su kasnije bili vrlo uspešni u različitim oblastima, a zadnjih godina čuvena i po bilingvalnom odeljenju, po odeljenju iz oblasti IT tehnologije. Deca mogu da nastave studije u Francuskoj nakon završenog bilingvalnog odeljenja, da dobiju stipendije francuske ambasade. Posebno mi je drago što smo kao grad u poslednjih dvadesetak godine ostvarili dobru saradnju i postali deo internacionalne mreže Mišelinovih gradova pa će ove godine deca iz Pirota učestvovati u letnjem kampu gde će deca iz Pirota imati prilike da se druže sa decom iz drugih gradova gde postoje Mišelinove fabrike-kazao je gradonačelnik Vasić.

Ambasador Košar kazao je da je počastvovan zbog svog boravka u Pirotu.

-Ovo je moja prva poseta Pirotu i sa gradonačelnikom smo imali prilike da razgovaramo o onome što vezuje Pirot i Francuskom o saradnji koju nameravamo da još više produbljujemo. Onima koji su izabrali da uče francuski jezik mogu da kažem da su napravili dobar izbor, ne samo što je to jedan jezik kulture koji omogućava da budete u kontaktu sa svim frankofonim zemljama, takođe i zbog toga što je francuski jezik važno znati i zbog činjenice da vam znanje francuskog jezika omogućava da imate karijeru u okruženju visoke tehnologije-kazao je ambasador uz reči zahvalnosti Gradu Pirotu, školi i svima koji daju podršku francuskom jeziku.

Direktorka pirotske Gimnazije Ivana Kostadinović kazala je uz reči dobrodošlice da je Gimnazija bila i ostala rasadnik intelektualaca, stručnih i obrazovanih ljudi u celom Okrugu. 

-Među prvim školama u Srbiji shvatili smo koliko je važno povezivanje sa svetom i školama iz drugih sredina. Zahvaljujući saradnji Grada i Mišelina otpočeli smo projekte međunarodne saradnje još 2002. godine. Od 2012. godine u školi postoji i bilingvalno odeljenje. Nekoliko naših nekadašnjih učenika bilingvalno odeljenja nastavilo je školovanje u Francuskoj ili drugim frankofonim zemljama i izuzetni su đaci-kazala je direktorka Kostadinović.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker