Lokalna samouprava

Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra poljoprivrede posetio Pirot

Pomoćnik ministra za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Aleksandar Bogićević, sa  svojim saradnicima danas je boravio u Pirotu. Tom prilikom, Bogićević je, najpre, obišao poljoprivredno gazdinstvo Miloša Pejčića, u selu Poljska Ržana, koje se bavi stočarstvom. Zatim se sastao sa garadonačelnikom Pirota, mr Vladanom Vasićem, načelnicom Pirotskog upravnog okruga, Draganom Tončić, a održao je i sastanak sa zaposlenima u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi Pirot.    

Prilikom obilaska poljoprivrednog gazdinstva Miloša Pejčića, u Poljskoj Ražani, Bogićević je istakao da je dobro  što je mladi stručnjak za poljoprivredu, fakultetski obrazovan, preuzeo obaveze oko vođenja gazdinstva. Ali, žao mu je što nije koristio državne subvencije za unapređenje svoje delatnosti i da je ovo, pored ostalog, prilika da se ukaže na značaj državnih podsticaja.

“Dogovorili smo se da ubuduće koristi državne subvencije i da će mu u tome pomoći Poljoprivredna stručna služba u Pirotu. Kad ljudi vide da država pomaže, a pomaže, shavtiće da  se od svog rada, od svog gazdinstva može živeti dobro. To potvrđuje naš mladi domaćin koji kaže da je posao isplativ, ali mora da se radi. Mi ćemo kao ministarstvo, to radimo već godonama, nekim novim merama da omogućimo mladim ljudima i onima koji već rade i žive na selu lakši život i proizvodnju. Ono što je još bitnije da im damo znanje, jer znanje je osnov svega. Veoma bitna stvar je i saradnja sa lokalnom samoupravom jer se dopunjava sa merama ministarstva. Ona raspisuje neke mere koje ministarstvo nema, tako da svi zajednički možemo da našem poljoprivredniku damo nadu za bolje sutra i da se što uspešnije bavi poljoprivrednom proizvodnjom.

Imali smo konkurs za mlade poljoprivrednike i bilo je 5.600 prijava. Do kraja prošle godine smo isplatili oko 3.000 mladih poljoprivrednika. To je vrlo uspešna mera i sa njom će se nastaviti i ove godine. Imamo za sve vidove proizvodnje podsticaje. Stočarstvo treba da se razvija u ovom regionu i trudimo se da svim ovim merama podstaknemo razvoj i vrlo brzo ćemo imati šta da ponudimo tržištu. Od 2015 godine učešće lokalnih samouprava na teritoriji Srbije iznoslilo je 560 miliona dinara. Godine 2019. učešće lokalnih samouprava dostiglo je brojku od milijaradu dvesta šesdeset miliona. Za četiri godine progami lokalnih samouprava su duplirani. Tu se vidi da se vodi računa o poljoprivredi i moram da pohvalim grad Pirot koji izdvaja velika sredstva za razvoj poljoprivrede”- kaže Bogićević.

Miloš Pejčić je završio poljoprivredni fakultet i kao mlad stručnjak uspešno vodi svoje gazdinstvo. Subvencije grada Pirota koristi maksimalno i planira da unapredi svoju proizvodnju.

“Na farmi imam 55 grla, od toga 18 muznih krava. Što se tiče subvencija trenutno koristim samo pomoć lokalne samouprave Pirot. Apliciranje je veoma jednostavno i odgovor gradske uprave je brz i efikasan. Dnevno imamo oko 550 litara mleka ,proizvodimo kravlji sir, to nam je glavni proizvod, ceđeno kiselo mleko s pabrikom i bez paprike, i planiram proizvodnju pirotskog kačkavalja na tradicionalan način”.

Goran Popović, direktor Poljoprivredne, savetodavne i stručne službe u Pirotu, kaže da pirotski poljoprivredni proizvođači koriste osnovne subvencije, a to su premije za mleko i podsticaje po umatičenom grlu. U govedarskoj proizvodnji to je 25.000 po grlu, u ovčarskoj 7.000.

“Uglavnom nemamo korisnike drugih subvencija, a kojih ima na nacionalnom nivou. Jedan od razloga je slaba ekonomska moć naših poljoprivrednika da bi konkurisali, ili iz nekih drugih razloga . Savetujem da prouče uredbe koje će u februaru biti objavljene, da se jave nama u Službi i mi ćemo im dati savet koje republičke mere mogu da koriste, jer šteta je da se se slabo kotiramo kod korišćenja nacionalnih mera. Što se tiče lokalne samouprave sva sredstva iz Fonda za razvoj poljoprivrede se podele. Procedura je jednostavnija i brže se dolazi do novca i to je možda jedan od razloga zašto se više koriste lokalne mere za razvoj”.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker