Gradska hronika

13 smrtnih slučajeva među migrantima, od toga 12 je prirodnih smrti od iznemoglosti…Pojedini Piroćanci doprinose da se migranti duže zadržavaju na našem prostoru!

U poslednjih nekoliko meseci pojačan je priliv iregularnih migranata sa područja Bugarske na teritoriju koju pokriva Policijska uprava Pirot. Od početka godine do sada sprečen je  nezakonit ulazak u našu zemlju preko 7.000 lica. Na teritoriji PU Pirot migranti su od početka godine izvršili 14 krivičnih dela,  podneta je 81 krivična prijava  protiv 109 lica zbog izvršenog krivičnog dela  nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi i zabeleženo je 13 smrtnih slučajeva migranata.

 

Policijski sližbenici PU Pirot pomažu pripadnicima granične policije u zaštiti državne granice,  zajedničkim radom  podneta je 81 krivična prijava  protiv 109 lica zbog izvršenog krivičnog dela  nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi.

 

Migranti su izvršili 14 krivičnih dela od početka godine od čega je šest – nedozvoljen prelaz državne ganice i krijumčarenje ljudi. Dejan Tošić, načelnik PU Pirot objašnjava da su počinioci otkriveni prilikom prevođenja svojih sunarodnika. “Dva krivična dela su teške krađe, obijene su dve vikendice, izvršioci su uhapšeni, radi se o dvojici državljana Sirije. Jedno krivično delo je krađa robe iz prodavnic, izvršilac je Marokanac koji je, takođe, uhapšen. Jedno krivično delo je nedozvoljena proizvodnja,  držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija. Kod jednog migranta je u vikendici gde je ušao pronađen pištolj. On je prilikom hapšenja izvršio još jedno krivično delo ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti” – kaže Tošić.

Jedno od navedenih krivičnih dela je napad na službeno lice u u vršenju službene dužnosti gde su dva Sirijca uhapšena kada su napala inspektore Odeljenja kriminalističke policije koji su hteli da ih legitimišu.  Jedno krivično delo  počinio je Marokanac nanevši lake telesne povrede drugom licu. On je  u bekstvu i za njim se traga. Počinjeno je i krivično delo razbojništvo gde su  i izvršilac i oštećeni iregularni migranti ali izvršilac još uvek nije pronađen.  Izvršen je jedan prekršaj od strane migranata.

Zabeleženo je 13 smrtnih slučajeva migranata od početka godine. U jednom slučaju se radi o ubistvu  a u 12 slučajeva je u pitanju prirodna smrt, najčešće zbog iznemoglosti.

Na našem području je tokom 2023. godine pronađeno  2.868 migranata koji su  smešteni u prihvatne centre  na “Četvrtom kilometru” ili na području drugih policijskih uprava.   “Identifikovali smo i uhapsili grupu ilegalnih migranata za koje smo sumnjali da poseduje oružje i da zlostavlja druge migrante. Pronađene su 3 automatske puške, dva pištolja i 100 metaka za automatsku pušku i tom prilikom 4 lica su uhapšena,  dva lica su smeštena u prihvatilištu za strance u Dimitrovgradu i tamo su pod nadzorom” – kaže načelnik PU Pirot.

“PU Pirot će i u narednom periodu intenzivno preduzimati mere na pronalaženju migranata na našem području i vršiti njihovu dislokaciju u prihvatne centre a sredstva za tu namenu obezbedila je lokalna samouprava odnosno Savet za bezbednost” – rekaoje Tošić.

On je podsetio na fizički sukob koji se nedavno dogodio između više migranata i lica sa našeg područja kada  je jednan od migranata koristio nož i dvojici naših građana zadao lakše telesne povrede. Izvršilac je još uvek u bekstvu i za njim se traga.

Pojedini Piroćanci doprinose da se migranti duže zadržavaju na našem prostoru!

Tošić je rekao i da deo građana Pirota doprinosi da se migranti duže zadržavaju na našem području.  Prema njegovim rečima,  taksisti ih snabdevaju hranom i potrepštinama u improvizovanim kampovima koji se nalaze u šumama na obodu grada. Pojedini građani im pružaju uslugu smeštaja u registrovanim i neregistrovanim objektima za tu namenu. Petoro izvršilaca  krivičnog dela nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi, od 109, je sa područja grada Pirota. Ima i slučajeva gde im građani podižu novac preko Western uniona.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker