Gradska hronika

Znanjem do posla – Produžen rok za prijavljivanje poslodavaca za programe obuka na radnom mestu

Poziv za poslodavce koji žele da se uključe u realizaciju programa obuka na random mestu preko Job info centra produžen je do 31. jula. Poziv je otvoren u okviru projekta “Znanjem do posla” koji se osmu godinu zaredom realizuje u Pirotu. Konkurs je namenjen poslodavcima koji imaju potrebu za upošljavanjem kvalitetne i kompetente radne snage koju ne mogu da nađu na tržištu rada.

Mira Zlatkov iz Job info centra objašnjava da se poslodavci prijavljuju na ovaj program kako bi dobili kandidate koji će se  direktno u kompaniji obučavati za određeno radno mesto.

Poslodavci se prijavljuju za jednu od tri vrste obuka. Prva je obuka na radnom mestu koja traje u zavisnosti od specifičnosti i težine zanimanja. Druga vrsta obuke je stručna praksa koja je uglavnom namenjena visokokvalifikovanim licima  i traje najduže 4 meseca. Ove obuke namenjene su licima koja imaju formalno obrazovanje ili određeno radno iskustvo ali je potrebno prilagođavanje konkretnom radnom mestu pa je zato trajanje ovih obuka kraće. Treća vrsta obuka je za već postojeće radnike u kompanijama kojima je potrebna prekvalifikacija ili prelazak sa jednog radnog mesta na drugo ili sticanje veština za rad na novoj mašini.

“Kompanije biraju same za  koji  od ovih programa će aplicirati a ZIP centar im pomaže prilikom konkurisanja kod donatora. Kada se odobri program obuke ide poziv ka licima koja bi bila uključena u proces obučavanja. JOB info centar pomaže kompanijama da pronađu odgovarajuća lica i uključe ih u adekvatnu obuku” – kaže, Mira Zlatkov.

Projekat “Znanjem do posla” sprovodi se već osam godina, ove godine je petnaestak kompanija bilo uključeno  i oko pedeset mladih koji su završili ili su još uvek uključeni u program obuke. U odobrenim pozivima u narednom periodu biće mesta za još petnaestak lica.

Na godišnjem novou u ovaj proces uključi se 15 do 20 kompanija i oko 50 lica.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker