Gradska hronika

Znanjem do posla – Novi ciklus obuka nezaposlenih

U okviru Programa ” Znanjem do posla” počeo je novi ciklus obuka nezaposlenih lica. Pre nego počne prijavljivanje kandidata otvoren je poziv za poslodavce. Na ovaj način mladi će imati mogućnost da steknu specifična znanja i radno iskustvo, a sa druge strane kompanije dobijaju kvalifikovanu radnu snagu. U Pirotu podršku im pružaju lokalni partneri na projektu – ZIP centar i Džob info centar.

Prema rečima Mire Zlatkov, direktorke ZIP centra, podrška se ogleda u pronalaženju mladih koji bi se uključivali u ovaj program obuke, odnosno kroz celokupnu podršku u smislu informisanja i odabira lica koja se uključuju u program obuke i koja kasnije mogu biti potencijalni zaposleni u nekoj od kompanija. Takođe, podrazumeva se i sva administrativnu i logistička podrška. Četvrtim pozivom, pod nazivom “Zaposleni po meri vašeg biznisa”, predviđena su tri programa obuke.

“Prvi program je klasična obuka na radnom mestu koji smo i do sada realizovali i traje najduže do šest meseci i namenjen je mladima koji nemaju kvalifikacije ili radno iskustvo u okviru traženih zanimanja. Drugi je novina u ovom pozivu i to je radna praksa koja traje nešto kraće, a namenjena je upravo onima koji imaju formalne kvalifikacije i nekog iskustva u okviru traženih zanimanja, pa im je potrebno manje vremena da se uključe u neki posao i steknu dodatna znanja. Treći program je namenjen već zaposlenima u nekim kompanijama, a potrebno im je da se prilagode nekim novim uslovima uvođenjem novih mašina ili novih tehnologija” – kaže Mira Zlatkov.

Planirani budžet iznosi 75 miliona dinara, a biće rezultat zajedničkog finansiranja. Preduzetnici, mikro i male kompanije učestvuju do 30 posto, a srednje i velike sa minimum 50 posto budžeta koji se kreira zajednički sa partnerima pre podnošenja zahteva za odobravanje sredstava kod donatora. U protekle dve godine u ovaj projekat bilo je uključeno preko 650 mladih i 50 kompanija u Pirotskom okrugu, a procenat zapošljivosti premašio je 70 posto.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker