Kultura

Zlatna arhitektura Pirota – izložba koja se ne propušta u Galeriji “Čedomir Krstić”

U Galeriji “Čedomir Krstić” večeras je otvorena izložba dr Mirka Stanimirovića “Zlatna arhitektura Pirota”. Organizator izložbe je Fondacija “Arhitekta Aleksandar Radović” uz podršku Grada Pirota. Izložba je realizovan u okviru zvaničnog programa “Forum kreativna Evropa 2019”. 

Autor Stanimirović kazao je Pirotskim vestima da su radovi nastali tehnikom intervencija na fotografiji.

-Predstavljeno je 20 radova, veličine 60×60 centimetara a priroda izložbe je dvojaka – arhitektonska i umetnička. Tema radova odnosi se na oblast nasleđa i zaštite spomenika kulture, ali i na savremenu vizuelnu umetnost, teoriju i istoriju arhitekture. Cilj ove prezentacije je pomeranje fokusa sa konfekcijske na zaštićenu arhitekturu grada Pirota-kaže autor.

Arhitekta Elena Vasić Petrović, predsednik Fondacije “Arhitekta “Aleksandar Radović” kazala je da je upravo autor izložbe prvi laureat nagrade koju dodeljuje Fondacija.

 

-Mirko Stanimirović je kombinovanom tehnikom stavio u fokus naše spomenike kulture i dao nam zadatak da o njima mislimo i da se mnogo ozbiljnije njima bavimo u budućnosti kako bismo ih sačuvali za buduće generacije-kazala je Vasić Petrović.

Grad Pirot brine o svom kulturnom nasleđu

Pomoćnica gradonačelnika Milica Golubović kazala je otvarajući ovu značajnu izložbu da Grad Pirot brine o svom kulturnom nasleđu i da lokalna samouprava uvek podržava projekte koji imaju cilj da se naša kulturna baština sačuva za buduća pokolenja. Grad Pirot je i prvi grad u Srbiji koji je postao deo velike porodice gradova Evrope koji poseban akcenat stavljaju na očuvanje kulturnog nasleđa – Europa Nostra. Članovi ove organizacije su gradovi poput Amsterdama, Dubrovnika i mnogi drugi.

 

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker