Lokalna samouprava

Žene preduzetnice će subvencije lokalne samouprave utrošiti za nabavku opreme za unapređenje sopstvenog biznisa

U Svečanoj Sali GU Pirot  uručeni su ugovori  ženama preduzetnicama koje su u okviru lokalnog konkursa dobile bespovratna sredstva. Ugovore sa lokalnom samoupravom potpisalo je 11 žena preduzetnica koje su uglavnom konkurisale za nabavku opreme kako bi unapredile poslovanje. Samo u toku prošle godine od ukupno 227 novih biznisa u Pirotu u 40% slučajeva žene su vlasnice preduzetničke radnje dok se na nivou republike taj procenat kreće između 25 i 30%.

Ovo je samo jedna u nizu mera koje lokalna samouprava sprovodi u toku godine a usmerena je na smanjenje nezaposlenosti i podršci loaklnim privrednicima.  Nenad Petrović iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj kaže da je za nekoliko godina smo zahvaljujući ovakvim izdvajanjima i  merama uprkos  smanjenju  broja stanovnika povećan broj preduzetničkih radnji čak za 26%.

„ Doprinos svemu tome su dale žene preduzetnice kojih u Pirotu ima sve više. Samo u 2022. godini pokrenuto je 227 novih biznisa od čega su u 40% slučajeva žena vlasnice. Žene su veoma aktivne po pitanju brojnih mera. U subvencijama Helpa žene su učestvovale sa 48% dok je čak 69% žena je dobilo subvencije za samozapošljavanje. Zahvaljujući njihovom radu i zato što su spremne da sarađuju i dalje doprinose razvoju grada mi smo uveli ovaj konkurs u cilju dalje podrške i nadam se da će sredstva koja su dobile od grada uspešno iskoristiti“ – rekao je Petrović.

Miloš Colić, zamenik gradonačelnika Pirota kaže da je od 21 validne prijave grad podržao 11 žena preduzetnica sa najboljim preduzetničkim projektima.  „Skoro sve preduzetnice su tražile sredstva za kupovinu opreme, nabavku nove ili zamenu postojeće opreme. Konkursom nije bilo obavezno učešće preduzetnica ali su one predvidele i spotveno ulaganje. I ova mera je pogodila u centar, sa tom merom ćemo i u narednom periodu ozbiljno računati“ – rekao je Colić i dodao da podrška ovakvim firmama koje imaju po nekoliko zapsolenih predstavlja  diversifikaciju privrede  na lokalu. Što više privrednika to više radnih mesta i više porodica koje osiguravaju svoju egzistenciju, to je privredni zamah veći. On je istakao da će lokalna samuoprava i u narednom periodu podžavati ovakve ideje i inicijative.

Zene preduzetnice pored brojnih obaveza u kući moraju  da usklade posao i vođenje firme.

Preduzetnica, Jelena Nikolić, kaže da je ovo treći konkurs gde je aplicirala i dobila subvencije. Najpre  je dobila sredstva za samozaposšljavanje i otvorila preduzetničku radnju „Slatki svet 010“. Sredstva za nabavku opreme je prvi put dobila od Helpa a sada će ovim sredstvima kupiti mašinu koja je neophodna za proširenje biznisa.

Marija Todorović vlasnica  frizersko –  kozmatičarski salon Mis frizurice  kaže da su ovo značajna sredstva koja će uložiti u  novu opremu i zapošljavanje još jednog radnika.

Sanja Obradović, vlasnica stomatološke ordinacije Sanja Dentist u Pirotu kaže da će sredstva uložiti za unapređenje usluga. „Dobila sam 225.000 dinara za kupovinu stomatoloških lupa, uvodim novu uslugu izrada keramičkih vinira gde je mogućnost čuvanja zuba velika i ove lupe su mi potrebne za brušenje koje je veoma delikatno. Preduzetnica sam 6 punih godina, bilo je teško zaposliti se u struci, otvorila sam ordinaciju itrenutno imam 5 radnika.“ – kaže, Sanja Obradović.

Živković Slavica je vlasnica šnajderske radnje „Bomi plus“, ovo je treća godine njenog poslovanja a biznis je kaže započela sa kreditom i pozajmicom. „ Sada sam dobila 250.000 dinara i kupiću nove mašine, imam sedam radnika. Radimo ugovorene poslove  za određene firme ali poslovanje otežavaju visoki nameti i neredovna naplata“. – kaže Slavica.

Ana Mančić, vlasnica stomatološke ordinacije Denticija, kaže da će odobrena sredstva u iznosu od  250.000 dinara upotrebiti  za kupovinu i nabavku opreme.  „Odlučila sam se za kupovinu novog autoklava to je uređaj za sterilizaciju instrumenata čime ću znatno bolboljšati kvalitet u radu. Svaka pomoć znači  a ja sam sada prvi put konkurisala i dobila subvenciju“.

Zamenik gradonačelnika, Miloš Colić, podsetio je i na  ostale  mere koje su u potpunosti realizovane od početka ove godine kao što je program obuke na radnom mestu koji je realizovan sa 100% kao i  javni radovi, žensko preduzetništvo  i program Helpa. Program samozapošljavanja realizovan je sa 98% a subvencionisani krediti sa 99%. Colić je podsetio i na drugi krug programa stručne prakse kao i na meru subvencionisanja starih zanata gde javni poziv za koji je opredeljeno 1,5 miliona dinara traje do 6. oktobra.

 

Ovaj sadržaj je deo projekta Investicije po meri građana, u okviru Konkursa Grada Pirota za sufinansiranje medijskih projekata u 2023. godini

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de