Gradska hronika

“Zelena biblioteka” – održivi model rada sa decom

Na konkursu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije Narodna biblioteka Pirot je konkurisala sa projektom „Sufinansiranje matičnih funkcija u 2022. godini“, za koji je od resornog ministarstva dobila sredstva u iznosu od 250.000 dinara. Sredstva  su namenjena  za stručno usavršavanje i obuku bibliotečko-informacionih stručnjaka, kroz organizaciju akreditovanih predavanja i seminara za bibliotekare javnih i školskih biblioteka u Pirotskom okrugu, vršenje nadzora na stručnim radom biblioteka na teritoriji okruga, praćenje  stručnih skupova, kako bi se blagovremeno ispratile sve novine na polju struke i odgovorilo na sve kompleksnije zahteve korisnika bibliotečkih usluga.

Narodna biblioteka Pirot organizovala  je akreditovani seminar „Zelena biblioteka“ autorskog tima Daniele Skoković, diplomiranog bibliotekara savetnika i Mladena Majstorovića, diplomiranog bibliotekara Narodne biblioteke Požega.

Tema ovog interaktivnog seminara je bila promocija prve „zelene biblioteke“ u Srbiji, kao održivog modela rada sa decom koji iziskuje i svesrdnu podršku zajednice (vaspitnih i obrazovnih ustanova, medija, roditelja), a koji Biblioteka u Požegi poslednjih godina uspešno realizuje. Ovaj model lako mogu preuzeti i druge biblioteke, ukoliko postoji spremnost da se sa najmlađim članovima posvećeno radi na razvijanju ekološke pismenosti. Cilj održavanja akreditovanih seminara u sklopu redovnog stručnog usavršavanja ogleda se u tome da bibliotekari budu osposobljeni da samostalno kreiraju programe o ekološkim ali i drugim aktuelnim temama i da to postanu redovne usluge u njihovim bibliotekama. Kao rezultat takvog razmišljanja i delovanja, u Narodnoj biblioteci Pirot formiran je kutak za biblioterapiju, audio biblioteka a najnovija ideja koja će sačekati preseljenje biblioteke je pokretanje čitalačkog kluba.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker