Zdravlje

Zbog visokih temperatura mnogo posla za lekare Hitne pomoći

Visoke temperature za lekare u Hitnoj pomoći znači više posla, nego inače. Samo u toku prepodneva ekipe hitne medicinske pomoći u Pirotu imale su 8 kućnih poseta. Dr Mirjana Mančić kaže da je tokom prepodneva bilo dosta poziva i intervencija kod hroničnih bolesnika sa pogoršanim stanjem. “Javljaju se  srčani, hronični plućni bolesnici sa pogoršanim stanjem, sa stomačnim tegobama, vrtoglavicama i gušenjem. Juče je zbog velikih vrućina bilo poziva zbog kolapsknih stanja”- kaže dr Mančić.

Hitnu medicinsku pomoć ovih dana uglavnom traže osobe koje već imaju evidentirana hronična kardiovaskularna i  respiratorna oboljenja. Zbog visokih temperatura, usled loše adaptacije, neprilagođenosti, manjka unosa tečnosti i neuzimanja obroka zdravstveni problem se mogu javiti i kod zdrave populacije.

Lekari savetuju da se na ovako visokim temperaturama deluje preventivno i unosi dovoljna količina tečnosti, da se redovno uzima terapija kao i izbegavanje šetnji bez preke potrebe.

“U slučaju da neko pored nas kolabira, najbolje je pacijenta skloniti u hladovinu, ukoliko je pri svesti, politi ga malo vodom, ako je u pitanju hipertenzija  podići noge  i pozvati službu 194” – kaže dr Mirjana Mančić iz pirotske Hitne pomoći.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker