Lokalna samouprava

Zbog nepoštovanja mera protiv širenja zaraznih bolesti naplaćeno 40 prekršajnih naloga po 5.000 dinara

Inspekcija rada je u drugom kvartalu 2021. godine, za period april – jun, izvršila 215 nadzora što iz dela bezvednosti zdravlja na radu, tako i iz oblasti radnih odnosa. Izvršeno je i 28 nadzora u kontroli sprečavanja i širenja epidemije covid – 19. U istom periodu Odsek za sanitarni nadzor Pirot obavio je ukupno 1.141 kontrolu, od toga 110 redovnih, 3 kontrolne, 86 vanrednih terenskih i 940 vanrednih kancelarijskih kontrola, odnosno izdavanje rešenja o karantinu u kućnim uslovima licima koja su bila u kontaktu sa obolelim.

Prema rečima Aleksandra Popovića, šefa Inspekcije rada, u delu bezbednosti zdravlja na radu i radnih odnosa utvrđene su određene nepravilnosti. Prilikom nadzora zatečeno je 15 lica koja su radila na “crno”, odnosno nisu imala regulisan radno pravni status. Nakon nadzora i donetih rešenja naloženo je poslodavcima da ta lica prijave i da sa njima zaključe ugovor o radu što je i učinjeno. Podneto je i 19 prekršajnih prijava u delu bezbednosti zdravlja na radu i radnih odnosa. U minulom kvartalu nije bilo teških povreda. Nadzori u sprečavanju širenja epidemije covid 19 obavljani su u trgovinama, uglavnom, i ugostitetljskim objektima, kaže Popović, i nije bilo nepravilnosti.

Kako je saopštila Leposava Veljković, šef Sanitarne inspekcije, u ovom kvartalu obavljene su vanredne kontrole primene preventivnih mera u objektima ugostiteljstva, brze hrane, kafana, kafića, poslastičara, proizvodnje i prometa hrane. Početkom juna počelo se i sa redovnim nadzorom kuhinja, vrtića, škola, kolektivne ishrane, bolničke i objekata socijalne zaštite. Zatim su kontrolisana obdaništa i objekti za vodosnabdevanje. U oblasti zaštite stanovništva od zaraznih bolesti Sanitarna inspekcija je kontrolisala realizaciju propisanih mera i tom prilikom je naplaćeno 40 prekršajnih naloga po 5.000 dinara, a podnete su i 3 prekršajne prijave.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker