IntervjuZdravlje

Zbog nedovoljnog broja pedijatara uskraćene preventivne zdravstvene aktivnosti

Iako, prema važećim normativima broj pedijatara u Domu zdravlja Pirot zadovoljava propisane kriterijume u praksi se oseća neostatak kadrova. Da najmlađi pacijenti ne bi trpeli i njihovo zbrinjavanje bilo odgovarajuće redukovane  su preventivne aktivnosti.   Direktor  Doma zdravlja, dr Radovan Ilić veruje da će novim normativima, koji su usmeno najavljeni od strane Ministarstva zdravlja, funcionisanje ove službe biti poboljšano. radovan ilic dom zdravlja

Direktor  Doma zdravlja, dr Radovan Ilić kaže da  kadrovska situacija  nije dobra, i da je broj pedijatara  definisan normativima  koje propisuje Ministarstvo zdravlja.  “Pitanje je koliko su ti normativo dobri. Poslednje usmene informacije koje smo dobili iz Ministarstva zdravlja upravo govore o tome da se radi na izradi novih normativnih akata kojim bi znatno bila poboljšana kadrovska struktura u zdravstvenim ustanovama. Mi smo kadrovski na broju koji nam je odbren na osnovu matematičkih normativa ali u odnosu na zahteve koje mi imamo od građana odnosno pacijenata ne mogu da zadovolje sve potrebe” – objašnjava dr Ilić.

Direktor Doma zdravlja kaže da u pretškolskom dispanzeru rade četiri pedijatra, koliko je normativima predviđeno  ali oni pored zbrinjavanja dece u obe sme imaju i obavezu da u okviru preventivnih aktivnosti drže visok nivo u radu savetovališta za odojčad i predškolsku decu. “Za mene je to imperativ i to ne sme da stane ni jednog dana. Mi smo ranije imali dva pedijatra koji su radili u dve smene, sada imamo jednog pedijatra. Imamo savetovalište u jednoj smeni kako ne bi trpela bolesna deca odnosno da na vreme dođu do zdravstvene zaštite, to su tri pedijatra. Vodili smo računa u sezoni godišnjih odmora da samo jedan lekar može da odsustvuje da bismo mogli da funkcionišemo” kaže Direktor Doma zdravlja. .

Prema njegovim rečima situacija nije ništa bolja ni u školskom dispanzeru gde je zbog nedostatka kadrova i velikih pritisaka na službu suspendovan rad Savetovališta za mlade. “U  poslednje dve godine Savetovalište za mlade  nije prikazalo  ni jednu zdravstvenu uslugu  u okviru svojih preventivnih aktivnosti  što je po meni velika šteta za mladu populaciju koja sazreva, ostavili smo ih bez vrlo važnih životnih saveta  koji su vezani za njihovo odrastanje. Kod školaraca smo  imali zastoj i u preventivnim pregledima što pokušavamo da u ovom sada periodu nadoknadimo. Vodili smo računa da makar vakcinaciju kao jedan od obaveznih vidova preventivne zdravstvene zaštite sprovodimo  blagovremeno ali se i tu oseća osipanje. Uzrok su roditelji koji nisu dovodili decu, nisu se odazivali na naše pozive. Pokušaćemo da bar kod školaraca malo poboljšamo situaciju sa ulaskom u njihove škole” rekao je direktor Doma zdravlja, dr Radovan Ilić.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker