Lokalna samouprava

Zbog naglog povećanja broja zaraženih koronom zasedao Savet za zdravlje grada Pirota

Na sednici Saveta za zdravlje grada Pirota održanoj 15.09.2021.godine, razmatrana je aktuelna epidemiološka situacija COVID 19. Unazad nekoliko dana beleži se nagli porast broja laboratorijski potvrđenih slučajeva infekcije korona virusom odraslog stanovništva kao i dece. U Opštoj bolnici Pirot na bolničkom lečenju je 14 pacijenata sa težom kliničkom slikom, a većina hospitalizovanih je nevakcinisana. Povećao se broj pregleda u COVID ambulantama za odrasle i decu. Zdravstveni radnici su pod velikim pritiskom, procedure mora da se ispoštuju, gužve su neizbežne.

Od 01.09.do 15.09.2021.god. na području Pirotskog okruga registrovano je 88 učenika pozitivnih na korona virus i to 60 učenika srednjih i 28 učenika osnovnih škola. U Pirotu je kod 11 učenika osnovnih škola i 30 učenika srednjih škola, laboratorijski potvrđeno prisustvo virusa u ovom vremenskom intervalu. U ovoj situaciji roditelje najviše interesuje da li će deca ići u školu, kako će učiti.

Redovno školovanje je važno za učenike, porodice i društvo u celini. Uvedena su tri modela realizacije obrazovno-vaspitnog procesa:
I model – obrazovno-vaspitni rad u školi kroz neposredan rad
II model – kombinovani, neposredni rad u školi i nastava na daljinu
III model – nastava na daljinu

ZZJZ Pirot je 14.09.2021.god. dostavio Štabu za vanredne situacije grada Pirota mišljenje o
kategoriji epidemiološke situacije i nalazimo se u crvenoj zoni sa većim rizikom za prenošenje virusa ( u prošloj nedelji je taj rizik bio umeren – žuta zona). Na osnovu ovog mišljenja, obuhvata stanovništva imunizacijom i mogućnosti primene mera prevencije u školama, Štab za vanredne situacije predlaže na nedeljnom nivou Školskoj upravi i Timu za škole, promenu modela nastave u osnovnim i srednjim školama.Tim za praćenje i koordinisanje primena preventivnih mera u radu škola, svakog četvrtka u nedelji donosi odluku o modelu organizacije obrazovno-vaspitnog rada i ovu odluku petkom do 12 časova, prosleđuje školama i lokalnoj samoupravi.

Savet za zdravlje i Štab za vanredne situacije grada Pirota , apeluju ponovo na građane koji do
sada nisu primili ni jednu dozu vakcine, da što pre otpočnu proces vakcinacije. Ne postoji
druga alternativa u borbi sa epidemijom Covid 19. Da je obuhvat vakcinacijom preko 70%,
intenzitet prenosa virusa bi bio mnogo manji, bilo bi manje bolesnih a učenici bi pohađali redovnu nastavu u školama.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker