Lokalna samouprava

Zbog korone odobreni svi zahtevi za prenamenu sredstava budžeta, gradonačelnik Vasić zahteva veću finansijsku disciplinu korisnika

Povodom predstojće izmene i dopune Odluke o budžetu grada Pirota za 2021. godinu i izrade budžeta za narednu gradonačelnik, Vladan Vasić, sa svojim saradnicima održao je sastanak sa direktnim i indirektnim korisnicima budžeta. Vasić kaže da će pozvati i građane da se uključe u javnu raspravu, s obzirom da se i nacrt rebalansa i nacrt budžeta za narednu godinu nalaze na gradskom sajtu. Zbog epidemioloških mera javna rasprava će biti onlajn. Pored toga, i odbornici i javnost redovno se informišu o izvršenju budžeta, a na predstojećoj sednici Skupštine grada, u petak 29. oktobra, biće reči o devetomesečnom izvršenju.

Prema budžetskom kalendaru priprema budžeta za narednu godinu počinje u proleće tekuće godine i sve je to ispoštovano, budžetskim korisnicima su data uputstva, projekcije budžeta za narednu godinu, postoji nacrt budžeta i od strane Ministarstva finansija, a do usvajanja budžeta u decembru sva pitanja bi trebalo da budu rešena, kaže Vasić, a danas je predstavljen i treći rebalans za ovu godinu.

“Pošto je godina obeležena epidemijom imali smo razumevanje za budžetske korisnike i mogu da kažem da smo sve njihove zahteve usvojili i odobrili, i što se tiče prenamene i nekih dodatnih zahteva tako da je ovo bila laka rasprava. Odobrili smo mnoge zahteve i školama, i vrtićima, ustanovama kulture za kupovinu opreme, odobrili smo novac i za dodatno sređivanje putne mreže. Nedostaju tri miliona dinara za održavanje putne infrastrukture, još milion dinara smo dodali za nekategorisane puteve, treba još neke puteve ka selima srediti, kao što je selo Zaskovci. Odobrili smo 4 miliona dinara za sanaciju mosta u Rsovcima i 25 miliona dinara za kupovinu Hotela “Stadion” – rekao je, pored ostalog Vasić.

On je dodao da nije siguran da li će ta suma biti dovoljna za kupovinu Hotela, ali grad želi da učestvuje na licitaciji i kupi ovaj objekat. Grad će učestvovati i na licitaciji za zemljište na potesu Vrela gde se prodaje zemljište nekadašnjeg Prvog maja, ali bez postojećeg objekta SUBNOR-a. Vasić smatra da je Hotel “Stadion” potreban gradu i da je važno da grad postane vlasnik, s obzirom da je grad vlasnik čitavog sportskog kompleksa na Gradskom stadionu sa pomoćnim terenima.

Kada je reč o budžetu za 2022. godinu važno je da bude realan i koje rashode treba prihvatiti, jer ima mnogo zahteva budžetskih korisnika, mnogo ideja, projekata i treba izabrati najvažnije, s obzirom na ograničene resurse. Vasić je naglasio da insistira na maksimalnoj finansijskoj disciplini korisnika budžeta.

Foto: Aleksa Cakić

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker