ObrazovanjeOstale vesti

Završeno polaganje završnog ispita za osmake  – Preliminarni rezultati  u nedelju 25. juna

Završeno je polaganje završnog ispita za osmake i polaznike funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih. Na nivou Srbije završni ispit je polagalo  66.970 kandidata dok je u Pirotu ispit polagalo 420 osmaka i 16 polaznika FOO. Sve aktivnosti u vezi sa polaganjem završnog ispita u Pirotskim školama  su prošle bez ijednog problema, kaže, prosvetni inspektor, Dušan Spasić.

Na osnovu opšteg uspeha kandidat može da ostvari najviše 60 bodova, a na osnovu uspeha na završnom ispitu može da osvoji najviše 40 bodova. Roditelji će uvid u preliminarne rezultate imati od 8 časova 25. juna na portalu Moja srednja škola, na kojem će moći da podnesu i prigovor na rezultate završnog ispita tokom 25. i 26. juna. Prosvetni inspektor, Dušan Spasić, napominje da će prigovori moći da se dostave i lično u matičnim školama u ponedeljak 26. juna, od 8 do 15 sati.

Proisvetni ispektor pojašnjava da se od ove godine skeniranje testova i čuvanje vrši u Pirotu za sve učenike Pirotskog okruga dok je ranijih godina skeniranje obavljano u Nišu. Do pre samo dve godine, ovaj proces je i za učenike i roditelje bio mnogo stresniji, a digitalizacijom kompletnog procesa i dodatnim ulaganjima u opremu, Vlada je omogućila sigurniji i transparentniji proces polaganja završnog ispita, kao i mogućnost da roditelji sve korake za završetak osnovne i upis u srednju školu, umesto na 7 mesta, obave elektronski na jednom mestu – portalu Moja srednja škola.

Logovanje na portal Moja srednja škola iz inostranstva će biti zaključano do završetka aktivnosti vezanih za realizaciju završnog ispita, odnosno do 28. juna.

I ove godine lista želja moći će da se podnese putem portala Moja srednja škola, uz mogućnost neograničenih izmena i dopuna do 2. jula, a roditelji će od 8 časova 3. jula na portalu imati uvid u listu raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama. Za upis učenika u prvi razred srednje škole za školsku 2023/2024. godinu, planirana su 75.853 mesta ukupno.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker