Reportaža

Završena velika međunarodna policijska operacija “Nišava 2014”

Međunarodna policijska operacija pod nazivom “Nšava 2014”, koja je sve do kraja držana u tajnosti, završena je danas u Dimitrovgradu. U akciji je učestvovalo 15 policajaca iz policija sedam zemalja, Albanije, Bosne i Hercegodine, Makedonije, Srbije, Slovenije, Hrvatske i Bugarske. U sedmodnevnoj akciji zaplenjene su veće količine deviza, sprečeni ilegalni prelasci granice, a zaplenjen je i specijalni uređaj za krađu podataka sa platnih kartica na bankomatima, takozvani “skiner”, kao i manja količina narkotika.

_DSC4250_resize

Kako je Pirotskim vestima izjavio načelnik Uprave granične policije Ministarstva unutrašnih poslova Srbije Nenad Banović ova zajednička operacija policija sedam zemalja Jugoistočne Evrope imala je za cilj da se poboljša saradnja policija u regionu kroz razmenu iskustava a sve u cilju još uspešnije borbe protiv prvenstveno prekogrančnog kriminala.

_DSC4222_resize

 

-Zaplenjena je veća količina deviza 47.000 dolara i 13.000 evra, zaplenjen je i takozvani “skiner”, uredjaj koji se koristi za kradju podataka sa platnih kartica na bankomatima, sprečen je pokušaj ilegalnog prelaska granice a zaplenjena je i manja količina droge, izjavio je danas u Dimitrovgradu povodom završetka ove operacije načelnik Uprave granične policije Srbije Nenad Banović.

_DSC4254_resize

 Akcija je sprovedena u okviru programa saradnje policija zemalja Zapadnog Balkana u organizaciji Demokratskog centra za kontrolu oružanih snaga(DCAF) sa ciljem poboljšanja saradnje i poverenja izmedju policija ovih zemalja, suzbijanja ilegalnih prelaska granica i drugih oblika prekograničnog kriminala.

_DSC4262_resize

Po rečima načelnika Banovića, pravni osnov za ovakav vid saradnje policija sedam zemalja nalazi se u Konvenciji o policijskoj saradnji zemalja Jugoistočne Evrope, čiji je potpisnik i Srbija.

-Dana 5. aprila mobilna patrola na delu granice sa Bugarskom, blizu granične linije sprečila je pokušaj ilegalnog prelaska državne granice od strane dva sirijska državljanina, koji su iz Bugarske ilegalno ušli u Srbiju kako bi nastavili dalje ka Madjarskoj. U sastavku mobilne ekipe bio je i policijac iz Bosne i Hercegovine. Istoga dana, na izlazu iz Srbije, na graničnom prelazu Gradina u automobilu “audi A1″ pojavio se austrijski državljanin za koga se proverom ispostavilo da za njim traga Interpol, odnosno da je na snazi plava poternica Interpola. Pregledom vozila kome je prisustvovao i predstavnik policije Albanije u prtljažniku je pronadjeno 47.000 dolara i 13.000 evra, kao i uređaj za skidanje podataka sa platnih kartica-skiner, sa procesorom, štampanim kolom i dve mini video kamere, kao i druga oprema za računare”, kazao je izmedju ostalog Banović.

_DSC4212

Predstavnik policije Slovenije Danijel Lorber kazao je da je saradnja policija izvanredna a da je prva zajednička akcija izvedena još novembra 2012. godine i to na sedam graničnim prelaza u svim zemljama učesnicama ovog programa.

-I tada smo imali odlične rezultate pa je zaplenjeno preko 30 kilograma droge, otkriveno je više ukradenih vozila, ilegalnih emigranata. Nakon odličnog iskustva iz prve zajedničke akcije, nastavili smo sa ovom saradnjom pa smo prošle godine imali još dve zajedničke operacije i to aprila na zelenoj granici izmedju Makedonije i Grčke i drugu u septembru na graničnim prelazima izmedju Hrvatske i Slovenije u vreme evropskog šampionata u košarci koje je bilo u Sloveniji. I akcija koja je upravo održana u Srbiji je po ocenama svih učesnika odlično organizovana i sprovedena- kazao je Lorber.

tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker