Gradska hronika

Završena kampanja Solarna Stara, novac doniralo 230 građana

U kampanji Solarna Stara koja je poočela 21. juna,  na dan dugodnevice, novac je za prve zadružne krovne solarne elektrane u Srbiji doniralo 230 građana. Za 30 dana prikupljeno je 972.452 dinara,  odnosno 116% ciljane sume, tako da je prikupljeno 132.452 dinara više od planiranog iznosa.

Višak prikupljenih sredstava biće  usmeren na dodatne solarne panele. Osnovnim projektom predstavljena je izgradnja dve solarne elektrane od po 14 panela, ali svaki panel više, i prihod od njega, pružaće još veći doprinos lokalnim zajednicama u selima Dojkinci i Temska. Ukupna vrednost ovog projekta je 1.680.000 dinara. Članovi i članice Elektropionira su uz pomoć donatora i iz sopstvenih sredstava prethodno prikupili polovinu ovog iznosa, a sada je druga polovina prikupljena uz podršku građana, kroz donacijsku kampanju.

Zadrugarska tradicija postoji u Srbiji i odlično je primeniti je i na proizvodnju energije iz održivih izvora. Prve zadružne solarne elektrane na Staroj planini, nakon donacijske kampanje, sada očekuju dalje razvojne faze i izazovi: izrada projekta i dobijanje dozvola, zatim izgradnja i instalacija i potom puštanje u rad, poručuju iz Energetske zadruge Elektropionir.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker