Kultura

Završen XXII Sajam knjige i grafike u Pirotu – tradicija očuvana, učesnici zadovoljni

U Pirotu je ovih dana održan XII Sajam knjige i grafike u organizaciji Doma kulture, suorganizaciji Narodne biblioteke, a pod pokroviteljstvom grada Pirota. Tradicionalni pirotski Sajam održan je na otvorenom prostoru, a danas su predstavnici izdavačkih kuća počeli da pakuju knjige i polako zatvaraju svoje štandove. Direktor Doma kulture, Miško Ćirić, smatra da je očuvanje dugogodišnje tradicije održavanja Sajma važno, bez obzira na uslove održavanja. Doduše, obezbeđeni su optimalni uslovi, tako da je i Sajam na otvorenom u velikoj meri opravdao očekivanja učesnika i građana.

“Nama je bio cilj da nastavimo tradiciju i bila bi šteta da je prekinemo. Znamo da Piroćanci vole knjigu i zaista u velikom broju dolaze na Sajam. Ljudi kupuju knjige i verujem da većina ima u svojim kućama male biblioteke. Da podsetim, Sajam se nekada održavao u Hotelu, Domu Vojske, a od pre dvanaestak godina u Sportskoj hali “Kej”. Izazivao je veliko interesovanje tokom svog trajanja. Ove godine smo Sajam, praktično, održali u dva dela. Najpre podelom nagrada za kratku priču, a u ovom drugom delu održali smo Sajam koji nije po veličini kao prethodnih godina, ali sve je bilo u skladu sa aktuelnom situacijom. Dvanaestak izlagača ponudilo je dovoljan broj knjiga i mislim da su zadovoljni. Vremenske prilike nisu bile baš najnaklonjenije, ali imali smo i lepih dana. Jedina žal u svemu ovome je što nismo imali druženje sa decom. Zbog poznate situacije to nismo mogli da organizujemo, ali ćemo to sigurno nadoknaditi naredni put i imati druženje sa piscima” rekao je Ćirić.

Pirotska pesnikinja, Nataša Panić, i predstavnik Izdavčke kuće Data STATUS, je zadovoljna što je Sajam održan. Ona kaže da nas je knjiga održala i u najtežim vremenima, a knjiga je put ka radosti, usponu i dobroti. Da je tako to potvrđuju i njeni čitaoci, i ovih dana prodato je dosta knjiga. Posebno je zadovoljna što njene knjige čitaju deca, uostalom, za svakoga se nađe knjiga, kaže Nataša Panić.

Redovan učesnik Sajma knjige i grafike u Pirotu Vesna Raković, predstavnik Vulkan izdavaštva, smatra da je ovo svojevrsna pobeda kulture. Kaže da uvek rado dolazi u Pirot i da je ovo je uspešna zamena velikog Sajma koji se godinama održavao u Hali “Kej”. S obzirom na okolnisti zadovoljna je posetom, naročito kada su deca u pitanju, a svako je za sebe mogao da izabere knjigu jer su i cene bile snižene.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker