BabušnicaBela Palanka

Zajedno za starije: Sanira se kuća porodice Živković u Tamnjanici kod Bele Palanke!

U okviru projekta “Zajedno za starije”, finansiranog od strane EU, a koga realizuju Ženski etno centar “Lužničke rukotvorine” iz Babušnice i Udruženje građana “Đurđevdan” iz Bele Palanke, u belopalanačkom selu Tamnjanica radi se adaptacija kuće porodice Živković. Kuća je stara 85 godina i sklona je padu, a zahvaljujući ovom projektu kuća će biti sanirana i zaustaviće se njeno propadanje, a porodica Živković moži će da živi bez strada da će im se srušiti krov nad glavom.

Karolina Stamenković, iz “Lužničkih rukotvorina” kaže da je cilj da se renovira kuća, odnosno da se naprave sitne popravke koje su neophodne da ova porodica živi u normalnim uslovima.

-Osim ove aktivnosti, u toku je i realizacija usluga pomoć u kući za stare. Tu smo obuhvatili 40 korisnika u deset sela naše dve opštine, uposlili smo pet gerontodomaćica. Realizovali smo i podelu paketa, s jeseni ćemo deliti ogrevno drvo, sledi nam još jedna akcija podele paketa osnovnih životnih namirnica-kaže Stamenkovićeva.

Ivica Durmišević, iz UG Đurđevdan kaže da je jedna od aktivnosti projekta saniranje i adaptacija kuća naših korisnika.

-Mi smo izabrali ovde u Tamnjanici porodicu Živković, gde imamo korisnicu staru 88 godina. Zajedno sa volonterima iz Babušnice i Bele Palanke saniramo kuću, uredićemo terasu koja će starici značajno poboljšati kvalitet života. Nastojaćemo da još nekoliko kuća saniramo i adaptiramo na ovaj način-kaže Durmišević.

Osamdesetosmogodišnja Jelisaveta Živković sa sinovima živi u trošnoj kući koja je svakoga trenutka praktično pretila da se uruši.

-Nisam verovala da ima ovako dobrih ljudi. Kuća je stara 85 godina, bila je u veoma lošem stanju. Hvala svima mnogo-poručuje baka Jelisaveta.

Veliki doprinos akciji dali su i volonteri iz Babušnice i Bele Palanke koji pomažu u sanaciji kuće porodice Živković. 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker