Lokalna samoupravaPirot - Mali Jerusalim

ZABORAVLJENU SVETINJU digli iz PEPELA! Crkva Svetog Ilija kod Crvenčeva, zahvaljujući velikoj akciji svih meštana sela stavljena pod krov posle više decenija propadanja

Juče su u velikoj radnoj akciji, brojni meštani sela Crvenče dali lekciju i primer “šta se može kad se Srbi slože”. Crkva Svetog Ilije, koja je propadala decenijama, bila potpuno zaboravljena od svih, juče je stavljena pod krov, a već za Svetog Iliju, početkom avgusta, po prvi put posle možda pola veka, meštani će se okupiti oko svoje svetinje i obeležiti svoju seosku slavu kako valja i dolikuje.

Čitavu akciju obnove crkve pokrenuli su dvojica mladih meštana Crvenčeva Dušan Živković i Stefan Lazarević. Oni su, kako su svojevremeno Pirotske vesti pisale, početkom oktobra, uz blagoslov crkve, krenuli da raščišćavaju teren oko crkve, ali i da čiste unutrašnjost crkve od ostataka krova, koji se srušio pre nekoliko decenija. Crkva je bila potpuno urasla u trnje, u pravu šumu pa su Dušan i Stefan danima krčili i čistili teren.

-U celu akciju se na našu veliku zahvalnost uključio i Grad Pirot, crkvu je obišao i gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić sa predsednikom Crkvene opštine Pirot Draganom Krasićem i sveštenicima, a Grad Pirot i Niška eparhija su donirali i novac za kupovinu materijala za postavljanje krova, pa smo mi organizovali i pozvali meštane da svi zajedno stavimo našu svetinju pod krov. Uz Božju pomoć, ovaj važan posao smo juče i završili i sada je Crkva Svetog Ilije “zasijala”, kao nikada ranije, na ogromnu sreću svih meštana Crvenčeva-kaže Dušan Živković za PV.

Meštani Crvenčeva za narednu godinu planiraju uređenje unutrašnjosti crkve, kao i uređenje vrela, izvora ledene vode koji se nalazi u neposrednoj blizini crkve, za koju se pretpostavlja da datira iz 15. veka.

Dušan je inače poznat i kao tvorac trenutno verovatno najpopularnijeg izletišta Brod bar, koje se nalazi na Nišavi kod Crvenčeva.

 

Pogledajte kako je crkva izgledala oktobra meseca prošle godine!

 

 

ONI SU HEROJI DANAŠNJICE! “Iz pepela” dižu čudesnu ZABORAVLJENU SVETINJU iz 15. veka, koja “krije” mnoge misterije!

U kršu i lomu nastalom od pada krova, Dušan i Lazar su našli dve izuzetno očuvane ikone koje sada krase oltar crkve koja trenutno nema krov, ali bi na proleće ova svetinja trebalo da zasija punim sjajem

U vreme kada egoizma i nepostojanja svesti o zajednici ima više nego ikada, dvojica mladih Piroćanaca, Dušan Živković i Stefan Lazarević, obojica žive u selu Crvenče, krenuli su, uz blagoslov crkvenih vlasti, u obnovu zaboravljene svetinje – Crkve Svetog Ilije iz 15. veka. Iako decenijama potpuno zaboravljena i urasla u korov i trnje, pa i šumu, ova svetinja krije mnoge misterije. Po predanju ovde je ostao deo moštiju Svete Petke, zbog čega je najpre ova crkva bila namenjena Svetoj Petki, ali s obzirom da je seoska slava u Crvenčevu Sveti Ilija, kasnije je, kroz vekove, preimenovana.

Ovde su se po predanjima događala i čudesna isceljenja, ali poslednjih decenija, crkva je potpuno zaboravljena i, dok nisu Dušan i Stefan došli na ideju da počnu da je uređuju, bila potpuno urasla u šumu i neprepoznatljiva. Do crkve se inače dolaze jedino kolskim putem iz pravca Staničenja, a da bi se do nje došlo iz Crvenčeva, mora da se prelazi reka, pa je verovatno i to jedan od razloga zašto je ova svetinja potpuno zaboravljena. Ipak, zahvaljujući dvojici mladića koji su pre mesec dana počeli da krče šumu i trnje, sada je okolina crkve “progledala”.

Za ovu svetinju kruže brojna predanja. Jedno od njih je da je mladi bračni par iz sela, svojevremeno imao problema da dobije potomstvo. Godinama su se mučili, a kada su na savet starih meštana sela, ostavili u crkvi belu odeću da prenoći, ubrzo posle toga, ovaj mladi bračni par dobio je pravi blagoslov i dobio dete.

U KRŠU I LOMU PRONAĐENE DVE NETAKNUTE IKONE

Kuriozitet je, i prava misterija, da su u kršu nastalom od pada krova, Dušan i Lazar pronašli dve izuzetno očuvane, moglo bi se reći potpuno netaknute ikone, što je pravo čudo, imajući u vidu da crkva decenijama propada, i izloženost snegovima, kišama, vetrovima…

Dušan kaže za PV da će on i Stefan uložiti maksimalni trud da se obnova svetinje što pre završi, ali će biti potreban novac za kupovinu građe za obnovu propalog krova.

-Stefan i ja poznajemo i obradu drveta i sve što treba za ovakav posao, ali biće neophodna pomoć prilikom kupovine materijala za krov pa se tu nadamo da će se javiti ljudi koji žele da nam pomognu da već na proleće svi zajedno oživimo ovu svetinju koja je neprocenjiva za ovaj kraj, a siguran sam da će i ogroman broj Piroćanaca posećivati ovu svetinju, moliti se Bogu, paliti sveće-kaže Dušan.

Za sve ovo, Dušan i Srtefan dobili su i blagoslov Crkve, 

Napravio čitavo izletište na Nišavi

Dušan Živković nacionalnoj javnosti postao je poznat nakon što je potpuno sam, raskrčio i napravio čitavo izletište, koje je ukrasio duborezima, napravio ljuljaške, vrteške, penjalice, ležaljke i kreirao pravi raj posebno za mališane. Ovo izletište se zove Brod bar i sada je deo turističke ponude Pirota, a opremanje pomaže i Turistička organizacija Pirot. Pogledajte OVDE kako izgleda ovo izletište koje je bilo HIT LETA u Pirotu.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker