Lokalna samouprava

Za uređenje vrtića Neven 17,8 miliona dinara iz Ministarstva za brigu o porodici i budžeta grada Pirota

Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, predsednica Skupštine grada, Milena Dimitrijević, gradski većnik, Sreten Savov i direktorka PU „Čika Jova Zmaj“, Olivera Vukovojac, obišli su  radove na rekonstrukciji vrtića Neven. Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju finansira sa 11,3 miliona dinara a iz budžeta grada izdvojeno je još oko 7 miliona dinara za uređenje ovog objekta.

 

 

Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić  istakao jee da je ulaganje u obrazovanje jedan od prioriteta lokalne samouprave. „Za nas je obrazovanje veoma važno i to želimo da pokažemo i delima. Stalno  ulažemo i u škole i u vrtiće, preko 440 miliona dinara izdvajamo iz budžeta grada za predškolsko i školsko obrazovanje. Obrazovanje je ključ promena u životu i svako ko želi da bude uspešan mora da bude dobro obrazovan. Obrazovanje i vaspitanje dece polazi iz vrtića, želimo da u vrtićima budu što bolji uslovi i da obuhvat dece  bude što veći“ – kaže gradonačelnik.

On je podsetio da je u poslednjih desetak godina gotovo duplo veći obuhvat dece u vrtićima. „Izdvojili smo dodatna sredstva da finansiramo odeljenja kao što je to u Pedagoškoj akademiji kao i privatni vrtić My Way, tako da je lista čekanja gotovo eliminisana.

Gradonačelnik je zhvalio Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju što će vrtić   vrtić Neven koji je sagrađen sedamdesetih godina sada doživeti rekonstrukciju fasade i dodatno uređenje prostorija, trijažne sobe i sobe za izolaciju kao i dvorište vrtića. Iz Ministarstva je izdvojeno 11,3 miliona dinara a iz lokalnog budžeta još oko 7 miliona dinara. „Ovo su ozbiljno ulaganje u ovaj vrtić kako bi deca i roditelji bili zadovoljni. Nije ovo jedino ulaganje, u svakoj seoskoj školi, svakoj gradskoj školi i svakom drugom objektu vrtća se ulaže kako bi deca boravila u što boljim uslovima“ – istako je gradonačelnik Vladan Vasić.

Milena Dimitrijević, predsednica Skupštine grada, kaže da je grad aplicirao sa ovim projektom zato što ovaj objekat  zaslužuje da promeni izgled jer se nalazi  na najlepšem  mestu u gradu, pored Keja  i  da deca koja pohđaju vrtić i roditelji treba da budu zadovoljni uslugom i uslovima smeštaja u ovom vrtiću. „Kada je objavljen  javni poziv bili smo spremni, imali smo odrađenu tehničku dokumentaciju za adaptaciju vrtića Neven. Sufinansiranje Ministarstva je 60% ukupna vrednost radova u objektu i dvorištu iznosi oko 17,8 miliona dinara, to je velika investicija“ – kaže Dimitrijevićava.

Ona je podsetila da se drugi deo projekta odnosi na unapređenje reproduktivnog zdravlja žena . Domu zdravlja će biti donirana sredstva za nabavku ginekološkog stola gde bi trebalo da se pregledaju žene sa invaliditetom  i  CTG aparata da bi se pratilo zdravlje ploda pri kraju trudnoće.

U PU „Čika Jova Zmaj“  ove godine upisano je oko1.300 dece koja će biti raspoređena u 54 vaspitne grupe. Olivera Vukovojac, direktorka PU „Čika Jova Zmaj“  kaže da je ove godine na spisku oko 420 dece koja upisuju Program godine pre polaska u školu, odnosno pripremni predškolski program. Od tog broja oko 300 dece je upisano u PU „Čika Jova Zmaj“. „Najviše dece je upisano na celodnevni boravak što govori o potrebama roditelja da deca budu zbrinuta na ovaj način. U četvoročasovni program je upisan manji broj dece a preostalih oko 100 deteta upisano je u tri verifikovane škole za realizaciju pripremnog predškolskog programa, „Dušan Radović“, „Sveti Sava“ i „8. septembar“, istakla je direktorka PU „Čika Jova Zmaj.

 

Ovaj sadržaj je deo projekta Investicije po meri građana, u okviru Konkursa Grada Pirota za sufinansiranje medijskih projekata u 2023. godini

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker