Lokalna samouprava

Za SKGO neprihvatljivo dalje smanjenje prihoda lokalnim samoupravama

Stalna konferencija gradova i opština, čije predsedništvo čine 23 gradonačelnika i predsednika opština iz cele zemlje, reagujući na najavljene izmene Zakona o finansiranju lokalnih samouprava čija suština je smanjenje prihoda lokalnih vlasti , istakla je da će ukoliko do tih izmena dođe, budžeti lokalnih samouprava i njihovo funkcionisanje biti ozbiljno ugroženi.

skgo (2)

Ministarstvo finansija je danas otvorilo javnu raspravu na Nacrt zakona o finansiranju lokalnih samouprava, kojim je predviđeno dodatno smanjenje prihoda lokalnim samoupravama. Javna rasprava će trajati do 22. decembra. U saopštenju SKGO navodi se da ni SKGO, niti njeni predstavnici nisu imali uvida u Nacrt Zakona o finansiranju lokalnih samouprava, niti su dali svoju saglasnost na ovaj tekst.

-Predsedništvo SKGO na svojoj sednici održanoj 18. novembra odbacilo je ideje i predloge za izmenu, koji su sadržani i u pomenutom Nacrtu novog zakona. Predsedništvo SKGO pismeno je obavestilo Ministarstvo finansija da su za SKGO neprihvatljivi predlozi koji vode smanjenju prihoda lokalnim samoupravama i da će eventualno njihovo usvajanje dovesti do izuzetno negativnih posledica po njihove budžete, ozbiljno ugroziti funkcionisanje lokalnih vlasti i obesmisliti i obustaviti izuzetno važne započete i buduće aktivnosti i poslove gradova i opština-kaže se u saopštenju SKGO i dodaje da predložene izmene takođe nisu u interesu razvoja gradova i opština.

-Predloženi Nacrt zakona o finansiranju lokalnih samouprava u suprotnosti je sa potrebama dalje decentralizacije i jačanja lokalne samouprave i primene principa supsidijariteta, koji je osnovni princip EU i Evropske povelje o lokalnim samoupravama-kažu u SKGO.

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker