Gradska hronika

Za pirotski “Vodovod” 2022. godina u znaku velikih investicija

Ekonomska kriza i najnovija poskupljenja u velikoj meri uticaće na realizaciju planova i programa javnih preduzeća u gradu. Direktor JP “Vodovod i kanalizacija”, Zoran Nikolić, kaže da je vodovodni materijal poskupeo u rasponu od 59 do 202 procenta, poskupele su i kanalizacione cevi, cena električne energije je povećana dva puta, oko 20 posto gorivo i uz takve troškove biće dosta teško realizovati investicije u vrednosti od 41 milion dinara, koliko je planirano za 2022. godinu. 

Bez obzira na prisutne poteškoće nastojaće se da planovi budu u potpunosti ostvareni. Kao i prethodnih godina planira se zamena vodovodne mreže u šta će se uložiti oko 15 miliona dinara za grad, a oko 10 miliona za zamenu u selima. Posebno značajna investicija, vredna oko 3,5 miliona dinara, realizovaće se u Jalbotini gde ima najviše problema sa vodosnabdevanjem, kaže Nikolić.

“Pored toga, 4 miliona dinara su predviđena za završetak kanalizacije u Izvoru, još nekih sokaka u naselju Đeram i Ulici 8. septembar. Ono što je novina, zbog poskupljenja koja sam naveo, imaćemo ulaganje od 4,5 miliona dinara u projektnu dokumentaciju. Od toga, deo će ići za solarne panele u Berilovcu, gde bi trebalo, praktično, da smanjimo troškove električne energije, ali sada govorim samo o projektnoj dokumentaciji, i želimo da uradimo projektnu dokumentaciju za upravnu zgradu za toplotne pumpe, kako bi smanjili troškove električne energije. Ovim projektima ćemo, naravno, konkurisati kod odgovarajućih institucija kako bi dobili novac, jer su to veliki troškovi” – rekao je Nikolić.

Dve vrlo značajne investicije koje su u planu “Vodovoda” jesu rekonstrukcija dovodnog voda, najvećeg profila cevi, od Krupca do Berilovca, u dužini od 8 kilometara, i izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Za izgradnju novog dovodnog voda očekuje se novac, oko 2 miliona evra, od Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, a krajem februara trebalo bi da bude potpisan ugovor za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda vrednosti oko 15 miliona evra. Od tog novca, oko 2 miliona evra biće opredeljena za sanaciju kanalizacione mreže u gradu.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker