Lokalna samouprava

Za infrastrukturu u gradu 2,3 miliona evra

U okviru  projekta pod nazivom “Projekat razvoja lokalne infrastrukture i institucionalnog jačanja lokalnih samouprava” grad Pirot dobija više od  2,2 miliona  evra za svoje projekte. Projekti sa kojima će Pirot konkurisati odnose se na poboljšanje kvaliteta života u gradu, uređenje saobraćajnica, ulica, pešačkih mostova, staza i slično. Reč je o novim  projektima koji nisu započeti sredstvima iz budžeta grada ili iz drugih izvora.  

Zamenik gradonačelnika Pirota, Miloš Colić objašnjava da ovim projektom vrednim oko 300 miliona evra država Srbija finansira projekte u 145 lokalnih samouprava. “Preko kredita koji se uzima od Svetske Banke i Francuske agencije za razvoj, država će, preko Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture a u saradnji sa Ministarstvom finansija raspodeljivati taj novac. Pirot će imati na raspolaganju 2.213.406 evra kroz  tri važne komponente projekata od kojih je za Pirot najznačajnija komponenta – klimatska pametna mobilnost.

U narednom periodu će gradovi konkurisati sa svojim projektima, na osnovu smernica i u skladu sa planom kapitalnih investicija i potrebama građana. “Kada kažemo da 2,3 miliona evra ide Pirotu, postoji ključ po kojem je raspoređen novac u zavisnosti od broja stanovnika, teritorije, od budžeta, od spremnosti lokalne samouprave.  Projekat  je napravljen u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština i određenih lokalnih samouprava koje su učestvovale u pripremi tog projekta” – ističe Colić.

“Kada mi apliciramo postoji implementaciono telo koje procenjuje da li su  naši projekti u skladu sa smernicama i prioritetima projekta i tek onda se odobrava novac za  konkretne projekte. To neće biti jedan projekat od 2,3 milona evra već ćemo imati nekoliko projekata u zavisnosti od pripremljene projektne dokumentacije, dozvola i slično. Mi smo dosta  radili na projektnoj dokumentaciji i smatram da smo spremni da određene projekte odmah kandidujemo”- rekao je Colić.

On je podsetio da su ozbiljna sredstva uložena u ruralnu infrastrukturu što se realizuje putem dvogodišnjeg finansiranja gde mnoga sela postaju pristupačnija. Ovaj projekat namenjen je urbanoj infrastrukturi, još uvek je rano da se govori o konkretnim projektima ali će doprineti poboljšanju kvaliteta života u gradu.

“To su novi projekti koji nisu povezani sa onim koji su već započeti, ovo je još jedan paralelni kolosek sa onim što sada već radimo. To će biti vidljivo već krajem godine do kada bismo trebali da konkurišemo a onda sledi postupak javnih nabavki kako bi se odmah sa početkom građevinske sezone krenulo u realizaciju” – rekao je, zamenik gradonačelnika Pirota, Miloš Colić.

Ovaj sadržaj je deo projekta Investicije po meri građana, u okviru Konkursa Grada Pirota za sufinansiranje medijskih projekata u 2023. godini

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker