Lokalna samouprava

Vremenske prilike ne pogoduju ratarima, ali se ne kasni sa setvom kukuruza

Vremenske prilike nisu bile naklonjene ratarima ovih dana kako bi počeli sa setvom kukuruza u optimalnom roku. Kukuruz i jari usevi traže toplije vreme i stabilizaciju temperature zemljišta u površinskom sloju od deset do dvanaest stepeni. Do sada su jutranje teperature bile prilično niske. Deo aprila je propušten zbog nepovoljnih uslova kada je optimalno vreme setve za kasne hibride na našem području, FAO grupe zrenja 600 ni 700 kaže, Srđan Vidanović, stručni saradnik za ratarstvo u Poljoprivrednoj, savetodavnoj i stručnoj službi u Pirotu.

“Tačno je da vremenski uslovi nisu još uvek povoljni, ali u principu ne kasni se, gotovo, ništa sa setvom kukuruza. Aprilska setva jeste dobra, ali sa kasnim hibridima pred kraj setvenog roka, ili majskom setvom, nismo baš sigurni, i povećava se rizik u proizvodnji kukuruza. Preporučujem, u zavisnosti od toga da li će se raditi berba u zrnu, ili u klipu, da se biraju hibridi različite grupe zrenja. Odnosno, pred kraj setvenog roka mora da se odluče za hibride FAO grupe zrenja 300 i 400, naročito ako je berba u zrnu, a najbolje uspevaju kod nas srednje kasni hibridi, što je poznato poljoprivrednicima, i daju nastabilnije prinose. Inače, zbog vremenskih prilika i u drugim krajevima Srbije setva nije počela. Loša bi to setva bila u ovako prevlažnom zemljištu, jer nagazni točkovi ne mogu da pokriju seme”- kaže Vidanović.

Više faktora je važno za uspešnu setvu kukuruza ističe Vidanović. On savetuje da poljoprivrednici obrate pažnju na dubinu setve koja treba da je u opsegu od 4 do 6 santimetara. Važno je podesiti i brzinu sejalice. Prošle godine su bili idealni uslovi za setvu, a onda su mnogi presejavali kukuruz upravo zbog toga što nisu podesili propisanu dubinu polaganja semena, kaže Vidanović.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker