Lokalna samouprava

Vremenska mašina – izložba radova Zorana Mojsilova u SAD-u. Mojsilov želi da pokloni Pirotu još svojih radova i napravi Muzej

Radovi Zorana Mojsilova – umetničke instalacije inspirisane šarama pirotskog ćilima, biće deo izložbene postavke “William and Anna Jane Strossman” galerije koja je deo “Plains Art Museum Fargo” muzeja u Severnoj Dakoti u SAD-u. Izložba će trajati od 9. novembra do 25. maja naredne godine. 

Kako stoji u najavi izložbe, navodi se da je reč o umetniku čije instalacije mogu da se vide na međunarodnim izložbama i galerijama širom sveta, ali i da krase parkove i trgove u Nju Jorku (Socrates sculpture park), Kaliforniji (Runnymede sculpture Farm), Masačusec (DeCordova Museum and Sculpture park), kao i Pirot, tačnije Park na Kaleu pored srednjovekovne tvrđave Momčilov grad.

Skulpture Mojsilova spremne za transport na izložbu

Kako je Pirotskim vestima kazao direktor Turističke organizacije Pirot Bratislav Zlatkov, zahvaljujući odličnoj saradnji sa istaknutim umetnikom, osim sada već kultne instalacije “Jabučila” u planu je realizacija još nekoliko projekata sa Mojsilovim. Mojsilov namerava da naredne godine završi skulpturu, odnosno umetničku instalaciju Jabučila na Kaleu. Poznato je da Mojsilov svoje radove često dorađuje i prerađuje, shodno njegovim umetničkim vizijama zbog čega se stiče utisak da njegove skulpture “žive”, menjaju se, postaju lepše, što je jedna od jedinstvenih karakteristika rada ovog vrhunskog svetskog umetnika.

-Postoje brojne ideje koje želimo da realizujemo poput formiranja Muzeja njegovih radova i instalacije sličnih radova Mojsilova na otvorenom prostoru u Pirotu, koje je Mojsilov voljan da takođe besplatno napravi i pokloni Pirotu. Mi smo otvoreni za saradnju sa svim našim umetnicima iz Pirota, Srbije i dijaspore koji žele da doprinesu da Pirot bude lepši i sadržajniji grad, i da doprinesu promociji naših turističkih potencijala i kulturnih vrednosti-kaže Zlatkov za Pirotske vesti.

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker