Srbija

Vozači šlepera, koji sve više koriste magistralne puteve kako bi izbegli plaćanje putarine, uskoro bi mogli da plaćaju putarinu i na magistralama!

Ministar građevine, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je da država namerava da “doskoči” sve većem broju vozača šlepera koji, da bi izbegli plaćanje putarina na autoputu, sve više koriste magistralne puteve, što nepovoljno utiče na bezbednost saobraćaja na magistralnim putevima, ali se i uništavaju magistralni putevi jer su “teškaši”, kako su pokazale brojne kontrole, često pretovareni.

Kako javlja Euronews, na ovaj način će se definitivno uvesti red u naplatu putarina a kao prva deonica koja bi bila deo novog sistema za naplatu putarina na magistralama, pominje se Ibarska magistrala, koju vozači teškaša koriste kako bi izbegli plaćanje putarine na autoputu “Miloš Veliki”, ali na red će definitivno doći i Istočni krak Koridora 10.

Ilustracija

Kako je ranije najavio ministar Vesić, budući sistem naplate putarina na magistralama bio bi kompatibilan sa postojećim sistemima za naplatu putarina, a naplata tih putarina vršila bi se bez zaustavljanja – automatski.

“Ona omogućava da vozila mogu da održavaju svoju brzinu i menjaju trake dok prolaze ispod portala za naplatu putarine, na kojima se nalaze antene koje beleže prolazak vozila i evidentiraju upotrebu TAG uređaja, zbog čega predstavlja najefikasnije rešenje za naplatu putarine za teretnjake van auto-puteva”, naveo je Vesić, piše Euronews.

“Teškaši” uništavaju puteve nižeg reda

 

“Tako ćemo zaštititi puteve prvog reda u čiju rekonstrukciju se ulažu milijarde evra od uništavanja. Posle nekoliko godina korišćenja od teških i pretovarenih kamiona ti putevi moraju ponovo da se rekonstruišu. To nema nigde u svetu”, rekao je ministar Vesić.

Sistem koji se očekuje naziva se DSRC – MLFF, već postoji u Evropi i omogućava slobodan protok vozila.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker