Gradska hronika

Vodovod: Umanjenje septembarskih računa za 30 posto

Direktor JP Vodovod i kanalizacija Zoran Nikolić najavio je da će zbog situacije za vodosnabdevanjem u proteklom periodu ovo preduzeće donelo odluku da se septembarski računi za vodu svim domaćinstvima u Pirotu umanje za 30 posto. 

-Na gubitku zbog svega su svakako građani koji su morali da kupuju flaširanu vodu ili da se snabdevaju iz cisterni. Na gubitku je i vodovod koji je morao da obezbedi velike količine flaširane vode za sve pirotske škole i vrtiće, a pritom, vršene su svakodnevne analize i uzorkovanja, koja nisu jeftina. Zbog toga smo odlučili i da koliko-toliko našim potrošačima olakšamo situaciju i to umanjenjem septembarskih računa za 30 posto. Na dobitku su jedino trgovci koji su ostvarili enormne promete flaširane vode-kazao je Nikolić.

On je dodao da će se, ubuduće, kako bi se izbegle ovakve situacije, angažovati nezavisne referentne laboratorije koje imaju daleko naprednije metode rada, počev od načina uzimanja uzoraka, koji je izgleda i doveo do “neispravnosti” vode, pa do brzine dobijanja rezultata, koje je neprihvatljivo dugačka što obesmišljava takve analize pijaće vode na koje se rezultati čekaju po pet dana.

-U svakom uzorku bilo je 0.5 miligrama hlora, što je gornja granica. Dakle to nije propust Vodovoda jer je voda uredno dezinfikovana. Nelogično je da voda u rezervoarima bude neispravna a u gradu koji se snabdeva vodom iz istih rezervoara, bude ispravna. Nikakvih posledica, po osnovu informacija iz Dispanzera, nije bilo. I sve to navodi na sumnju da je možda loše uzimanje uzoraka uzrok svih problema. To smo videli tek kad smo angažovali nezavisnu laboratoriju i kada smo videli da ljudi imaju posebne lampe za dezinfekciju, da pet minuta morate da ispustite vodu sa slavine i sve su to stvari koje nisu rađene. Pritom, ne mogu da optužim i laborante, oni su opet vezane za rokove i pitanje je koliko nekada mogu da stignu da urade sve kvalitetno. Ono što možda Vodovod nije obezbedio Zavodu jeste prilikom uzorkovanja vode sa rezervoara Sarlah, gde nije bilo tehničkih mogućnosti za uzimanje adekvatnih uzoraka na kvalitetan način. Tu su uzorci uzimani na potpuno nepropisan način sa površine vode. Sada smo tamo ugradili posebnu slavinu kako bi se voda ubuduće uzorkovala kako treba-kazao je direktor Nikolić.

Nikolić: Imaćemo paralelno još jednu ili dve laboratorije

-Hoćemo da ubuduće proveravamo te uzorke jer je najbolje za ceo grad da budemo sigurni u uzorke i rezultate analiza kako se ne bi ponavljale ovakve situacije. Pokušaćemo da nađemo laboratorije koje imaju vrhunsku opremu, koja postoji, i zahvaljujući kojoj analize mogu mnogo brže da se urade kako bi građani bili mnogo brže i pravovremeno informisani o kvalitetu vode koju piju-zaključio je direktor Nikolić.

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker