Saveti

Vlaga u automobilu – Neprijatelj mnogih vozača tokom zime

Na pojavu vlage u vozilu može uticati više faktora, naročito tokom zimskog perioda.  Problemi sa zamagljenim staklima ili neprijatan miris buđi u automobilu  nastaju zbog prevelike količine vlage  i najčešće se ispoljavaju u hladnoj sezoni, tokom jeseni i zime. Ukoliko se ne odreaguje na vreme vlaga može dovesti do pojave buđi u enterijeru, pa i korozije na određenim delovima karoserije.

Tokom jeseni i zime, unutrašnjost vozila se vlaži  kroz mokru odeću ili sneg na obući. Presvlake sedišta i podne prostirke se ne mogu pravilno osušiti na niskim temperaturama pa dolazi do pojave vlage u enterijeru vozila. Stručnjaci savetuju da: Sušite patosnice –U zimskoj sezoni, umesto tekstilnih, koristite gumene prostirke i da redovno uklanjate vodu iz njih. U suprotnom, vlaga sa njih isparava kroz topli vazduh za grejanje, a zatim se kondenzuje na staklima.

Provetravajte automobil –  Ako je u vozilu previše vlage, preporučljivo je da ga dobro provetravate na suncu i da to činite redovno. Koristite  klima-uređaj, kada je spoljna temperatura minimum šest stepeni i kada automobil nije previše vlažan pojačajte temperaturu i ostavite ga da radi neko vreme, jer time uklanjate vlagu iz vazduha i usmeravate je napolje.

Kontrolišite zaptivke – Ukoliko primetite curenje vode u automobil, na delovima gde zaptivaju vrata i prozori, znajte da ćete imati problema sa vlagom, jer voda koja se sakuplja u izolacionim materijalima počinje da se kondenzuje.

Promenite filter kabine – Filter kabine se vremenom troši i prlja, pa u nekom trenutku više nije u stanju da apsorbuje svu vlagu koju donosi zima. Zato je, u većini slučajeva, najjednostavnije i najefikasnije rešenje zameniti ga.

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker