Gradska hronika

Vladimir Ilić: Godina zaokreta za Tigar AD

Za kompaniju Tigar a.d. 2018. godina je godina puna izazova i velikih planova, koji su realizovani uz zajedničke napore zaposlenih ali i uz podršku pre svega Vlade Republike Srbije- Ministarstva privrede, Ministarstva odbrane, Grada Pirota, uz podršku brojnih saradnika i kupaca iz inostranstva Ilse Jakobsen, Dekatlon, Berner, Batistini, domaćih kupaca Agromarket, Semepromet, Jugoimport i mnogih drugih. Ove godine po prvi put fabrika Tehničke gume, koja je tri decenije poslovala s gubitkom, počela da pozitivno posluje, kazao je direktor fabrike Vladimir Ilić.

Za kompaniju Tigar a.d., uzimajući u obzir poslovne rezultate, 2018. godina je Godina zaokreta. Ukupna realizacija Tigra a.d. zaključno sa mesecom novembrom u poređenju sa rezultatima u istom periodu 2017. godine povećana je za 21 procenat. Do novembra meseca neto izvoz obuće iznosio je blizu 9 miliona eura. Do kraja godine planirane su isporuke za oko milion eura što bi značilo ukupnu realizaciju od blizu 10 miliona eura izvoza obuće u ovoj godini.

-Realizacija u izvozu u odnosu na 2017. godinu je povećana za 35 procenata. Najveća realizacija beleži se kod strateških kupaca Tigrovih proizvoda: Berner iz Finske, Madirom iz Rumunije, Ilse Jakbsen iz Danske. Ova tri strateška kupca činila su više od 65 procenata ukupne realizacije. U 2018. godini beleži se povećanje izvoza zaštitnog programa za Hong Kong, Poljsku i Kanadsko tržište. Fabrika Hemijskih proizvoda višestruko je povećala svoju proizv33odnju i izvoz lepila u Bugarsku u Južnoafričku republiku. Tigrovce posebno raduje što Fabrika Tehnička guma u poslednjih nekoliko meseci beleži pozitivno poslovanje. Relizovani su brojni ugovori u oblasti naoružanja i vojne opreme, a i brojni su ugovori čija je realizacija u toku- i to sa BIA-om, Sektorom za vanredne situacije, za koje Tigar razvija balističke gumene blokove, panele za zaštitu od poplava, zatim obuću i lepila specijalne namene-kaže direktor Ilić i dodaje:

Poseta potencijalnih kupaca fabrike iz Nemačke

-U godini koju ispraćamo prioritet novog menadžmenta bili su radnici. Najviše pažnje bilo je usmereno na redovnost isplate i zaštitu radnika. Uz velike napore, stabilizovana je proizvodnja što je bio osnov za redovne plate kakve su sada. Uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja realizovan je drugi krug socijalnog programa. Blizu 300 radnika uz naknade iz budžeta Republike Srbije dobrovoljno je otišlo iz kompanije. Drugi krug socijalnog programa bio je pre svega namenjen radnicima iz entiteta koji duži vremenski period posluju negativno, a za koje se planira rešavanje statusa u 2019. godini. Pored odliva uglavnom starije radne snage, u toku 2018. godine šansa je data mladima, koje su zaposleni u proizvodnom sektoru i koji će uz adekvatnu obuku i entuzijazam koji poseduju biti Tigrova nova proizvodna snaga. Zajedno sa iskustvom starijih kolega i majstora, očekuje se da će odgovoriti na sve veće zahteve kupaca i povećanu proizvodnju koja nastavlja da raste. U fabrici Obuće uslovi rada podignuti su na nivo dobre prakse ne samo u regionu nego i u čitavoj Evropi. Radnici raspolažu sa kompletnom zaštitnom opremamom u koju nije ulagano dugi niz godina. Da je 2018. godina, Godina zaokreta prepoznale su i pojedine inostrane kompanije koje su u toku godine bile zainteresovane za upoznavanje sa poslovanjem kompanije, a radi ostvarivanja strateškog partnerstva. Tigrovi poverioci su i u 2018. godini imali strpljenja i razumevanja za Tigar i ono što se prvo očekuje u 2019. godini je usvajanje novog UPPR-a, koji će kompaniju dodatno rasteretiti zatečenih dugova iz prošlosti-zaključuje direktor Ilić.

Pogledajte i film o Tigru AD

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker