Ostale vesti

Vlada Veselinović – čuvar tradicionalne narodne muzike

Virtuoz na harmonici i odličan poznavalac narodne muzike, Piroćanac, Vlada Veselinović, izdao je svoj autorski instrumentalni CD pod nazivom “Balkan na moj način, kroz zvuke harmonike”. U video-spotu za kompoziciju “Tuga za jug” ukombinovao je čarobni zvuk harmonike sa slikama prirodnih lepota pirotskog kraja.

Foto 4-2

Veselinović nastoji da svojim interpretacijama na harmonici očuva i promoviše narodnu muziku. Na CD-u “Balkan na moj način, kroz zvuke harmonike” nalaze se autorske kompoziciije Vlade Veselinovića, među kojima su  “Majino oro”, “Petrovo kolo”, “Skandinavka kolo”.

Autorski CD Balkan na moj nacin (2)

“Na albumu se nalaze deset kompozicija različitih stilova. U program su vešto upakovani autentična Južna Srbija, Makedonija, Šumadija, primese Bugarske i Rumunija. Veoma upečatljivi su i aranžmani koji stvaraju izvanredan privid autentičnih orkestara za sve stilove. Posebno se izdvaja cimbal, kao i neponovljive improvizacije koje su karakteristika za ‘južnjačku’ muziku. Uz sve toautor se trudi da svakoj od kompozicija da svoj pečat u izvođenju”, piše Dragiša Milanović, profesor i solista na harmonici.

Autorski CD Balkan na moj nacin (1)

Pored toga što je izvanredan instrumentalista, on je i pedagog i autor više stručnih literatura, priznatih od domaćih i stranih profesora – uglednih poznavalaca ove oblasti. Među njegovim radovima izdvaja se knjiga, odnosno udžbenik, “Škola narodne muzike za harmoniku”, gde su prvi put studiozno obrađeni svi elementi izvođenja narodne muzike na harmonici. Autor je i štampanih  notnih izdanja “Pesma i harmonika”, “Virtuozni foršpili za harmoiniku”, “Rubato pesme”.

Stampana izdanja (1)

Sa Vladom sarađuju učenici iz Srbije i inostranstva, na časove dolaze radi usavršavanja tehnike sviranja na harmonici. Takođe, višegodišnji je saradnik orekstara u Pirotu, svom rodnom gradu. Za intenzivan rad na polju harmonike i popularizaciju ovog instrumenta, 2015. godine dobio je  priznanje na festivalu „Prva harmonika Vojvodine“ u Staparu, gde je i nastupio kao gost večeri.

Nastup kao gost veceri na Prvoj harmonici Vojvodine avgust 2015 god

U želji da okupi sve harmonikaše i ljubitelje harmonike u jednu virtuelnu zajednicu iskoristio je prednosti digitalnog doba i još jednom je dobro “ukomponovao” tradicionalno i moderno, kada je 2009. godine osnovao je sajt Muzika Harmonke, gde profesionalci i amateri razmenjuju iskustva, dele notne zapise i stručnu literaturu. Tako je skrenuo pažnju šire javnosti na svoj rad i zadobio simpatije mnogih priznatih umetnika.

Internet forum www.MuzikaHarmonike.com

Veselinović je rođen 1980. u Pirotu, a harmoniku je počeo da svira sa samo dve godine. Bazična znanja stekao je u osnovnoj muzičkoj školi “Vladimir Đorđević” u Aleksincu, a potom je smelo nastavio da gradi svoj stil interpretacije narodne muzike. Takođe, bavi se i komponovanjem i aranžiranjem.

Priznanje za rad na polju harmonike i popularizaciju ovog instrumenta (1)

 Kompozicije danas nastaju u njegovom muzičkom studiu “Maestro” u Pirotu, odakle dalje traže svoj put do slušalaca i poštovalaca tradicionalne muzike.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker