Zdravlje

Visoke temperature izazivaju kolapsna stanja

Službi Hitne medicinske pomoći u Pirotu dnevno se javi oko 70 pacijenata, dvadesetak više od uobičajenog broja poziva.  Poslednjih nekoliko dana broj pacijena povećan je zbog visokih temperatura a najčešće se javljaju hronični srčani bolesnici, asmatičari i stariji pacijenti koji loše podnose ovakve vremenske uslove.

Po  dve ekipe koje  dežuraju u smeni u  Službi hitne medicinske pomoći za 24 sata imaju oko 70 intervencija i poziva pacijenata a pored hroničnih bolesnika učestali su i pozivi zbog kolapsnih stanja. Načelnica Službe,  dr Vladana Stojanović, spec. urgentne medicine, kaže da se kolapsna stanja dešavaju  najčešće u periodu vremena od 10 do 17 sati kada bez preke potrebe ne bi trenbalo da se izlazi.

Ukoliko dođe do kolapsnog stanja  na ulici ili javnom prostoru savet očevidcima je da puste pacijenta da legne,  blago mu podignu noge i pozovu hitnu pomoć.

Iz Hitne službe apeluju da građani ne izlaze bez preke potrebe u najtoplijem periodu dana a oni koji moraju da izađu da nose kapu, naočare i komotniju lanenu ili pamučnu odeću. Savet svim građanima je   da  unose vise tečnosti i konzumiraju  lakšu hranu.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker