Zdravlje

Visoke temperature i vrućine izazivaju glavobolje, nesvestice i varijaciju pritiska kod hroničnih bolesnika

Broj pregleda u Domu zdravlja Pirot, uobičajen je za ovo doba godine, javljaju se pacijenti sa simptomima koji su karakteristični za leto i visoke temperature, poput glavobolja, nesvestica i varijacija pritiska, kaže  dr Marina Manić, načelnica Službe za zdarvstvenu zaštitu odraslog stanovništva Doma zdravlja Pirot. Učestale su alergijske reakcije i sve je više pacijenata koji dolaze na pregled zbog ujeda insekata.

Češće nego što je uobičajeno dolaze pacijenti zbog ujeda insekata, a povećan je i broj  pacijenata sa alergijskim reakcijama, asmatičara i onih koji dolaze sa sunčanicom.  Dr Manić ističe da boravak na otvorenom dovodi do ovakvih problema i podseća da je sezona cvetanja ambrozije koja izaziva alergijske reakcije  i disajne probleme kod asmatičara.

Dr Marina Manić ističe da je važno da hronični bolesnici redovno uzimaju terapiju,   da kontrolišu krvni pritisak koji pada zbog znojenja i lakše ishrane. “ Kod ovakvih pacijenataa  potrebno je da češće  kontrolišu krvni pritisak i po potrebi smanje dozu leka, takođe i da se izbegava izlazak od 10 do 17 sati.   Ako mora da se izadje u ovom periodu obavezno poneti vodu i obući  lakšu graderobu svetlijih boja. Obavezne su  naočare za sunce i šeširi” – kaže dr Manić.

U ovom periodu preporučuju se češći a manji obroci sa svežim voćem i povrćem i da se hrana priprema neposredno pre konzumiranja jer se brže kvari, kao i konzumiranje veće količine vode. Ko boravi u klimatizovanim prostorajama poželjno je da razlika ne bude više od 7 stepeni.

U kovid ambulanti u Pirotu češće se javljaju pacijenti sa  respiratornim virisnim i bakterijskim infekcijama grla zbog konzumiranja gaziranih hladnih napitaka.  Ima i pacijenata sa crevnim  infekcijama  jer se hrana neadekvatno  čuva pa se kvari na visokim temperaturama što je uobičajeno za ovo doba godine.

Kovid infekcije ima sporadično, jedan do dva pacijenta dnevno i to sa lakšim oblikom, kaže dr Marina Manić, načelnica Službe za zdarvstvenu zaštitu odraslog stanovništva Doma zdravlja Pirot.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker