Agrar

Vinova loza ozbiljno ugrožena – Zlatasto žutilo sve prisutnije

Na području Pirotskog okruga, nažalost, poslednjih godina sve je prisutnija veoma ozbiljna bolest vinove loze, koja preti da desetkuje ili potpuno uništi vinograde, pod nazivom zlatasto žutilo ili flavescence doree. Stručne službe su na vreme ukazivale i ukazuju na ovu bolest, ali bez adekvatne saradnje vinogradara teško da će se postići željeni rezultati u suzbijanju ove bolesti. Najveća pretnja “aktivnim” zasadima vinove loze su napušteni vinogradi, kojih je iz godine u godinu, nažalost, sve više u pirotskom kraju, ali i neblagovremeno preduzimanje mera zaštite, kao i neophodnih radnji kada se primeti bolest.

Protiv ovog oboljenja ne postoje hemijske mere suzbijanja. Osnovne mere zaštite podrazumevaju suzbijanje vektora i uništavanje zaraženih čokota. Stručni saradnik za voćarstvo u Poljoprivrednoj, savetodavnoj i stručnoj službi u Pirotu, Ljubiša Đorđević, kaže da se redovno uzimaju uzorci i prati razvoj ove bolesti.

“Već nekoliko godina pratimo situaciju i uzimamo uzorke, šaljemo na analize i to smo uradili i ove godine. Poslali smo 20 uzoraka sa područja Pirotskog okruga, sa teritorije Pirota 16 i 4 uzorka sa područja Bele Palanke. Od tih 20 čak 19 uzoraka je pozitivno, što nam govori da je ovo oboljenje prisutno na celom području Pirotskog okruga. Mere koje se primenjuju u sprečavanju ovog oboljenja jeste primena insekticida u toku vegetacije, kako bi sprečili pojavu larvi cikade koje su uzročnici i prenosioci ovog oboljenja. Ako vinogradari primete takve čokote u svojim zasadima treba ih iskrčiti, spaliti i ne ostavljati u samom zasadu, jer to su polazne tačke odakle se naredne godine širi ovo oboljenje. Veliki problem predstavljaju napušteni vinogradi kojih je iz godine u godinu sve više i to su ozbiljna žarišta što se tiče zlatastog žutila” – rekao je Đorđević.

Vinogradari lako mogu posumnjati na pojavu zlatastog žutila. Na zaraženim čokotima dolazi do promene boje lista i pojave nekroze između glavnih lisnih nerava. U kasnijim fazama razvoja listovi se savijaju po obodu prema naličju. U zavisnosti od sortimenta vinove loze boja listova može biti različita. Kod crnih sorti inficirani listovi zlatastim žutilom su tamnoljubičasti do svetlocrveni, a kod belih sorti svetložuti do zlatnožuti.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker