Lokalna samoupravaReportaža

Vidikovac Smilovica: Na veličanstven način obeležena seoska slava sela Pokrevenik, novog turističkog bisera Stare planine

Idilično selo Pokrevenik na Staroj planini, koje je poslednjih godina postalo važna tačka na turističkoj mapi Srbije, ali i predmet interesovanja brojnih filmskih ekipa iz celog sveta, na jedinstven način obeležilo je seosku slavu Sveti Car Konstantin i Carica Jelena. Veliki broj zvanica, u organizaciji MZ Pokrovenik i uz pomoć Gradske uprave, seosku slavu obeležio je na jednom od najlepših vidikovaca u Srbiji – Smilovici, sa koga se kao na dlanu vidi Zavojsko jezero, ali i Babin zub, Midžor i drugi predeli neverovatne lepote na Staroj planini. Pravi spektakl svojim nastupom napravili su i članovi Folklornog ansambla Doma kulture koji su, uprkos pomalo nesvakidašnjim uslovima, dali sve od sebe i oduševili prisutne goste. Organizaciju manifestacije pomogla je i Vojska Srbije koja je na molbu Gradske uprave omogućila korišćenje velikog vojnog šatora i kamiona.

Glavni “krivac” za izuzetnu organizaciju, koja je naišla na oduševljenje svih prisutnih i potencijalno, mogla bi da predstavlja novu turističku manifestaciju s obzirom na izuzetnu atraktivnost lokacija i ugođaj koji pruža boravak ovde, predsednik MZ Pokrevenik Slavoljub Kostadinović kaže za Pirotske vesti da MZ Pokrevenik ima izuzetnu saradnju sa Gradskom upravom, svim javnim preduzećima, Turističkom organizacijom, što je rezultiralo drastičnom boljitku kada je o razvoju turizma i infrastrukture reč. Trenutno se radi i projektna dokumentacija za uređenje pristupnog puta do sela, koji bi trebalo i da bude asfaltiran verovatno tokom naredne građevinske sezone, a u toku su i pregovori da se seoski vodovod ustupi na održavanje gradskom vodovodu čime bi se trajno rešili svi problemi sa vodosnabdevanjem.

Dragan Novaković, iz Turističke organizacije Pirot, kazao je da je TOP uradio brojnu infrastrukturu, obeležena su i mobilijarom opremljena tri vidikovca izuzetne lepote, Smilovica, Sorlica i Kitka.

-Priča se raširila i van granica naše zemlje. Majstori filma prepoznali su ovaj lokalitet kao vrlo zahvalan za film,  u selu ima najmanje 80 objekata koji su pokriveni kamenim pločama na krovovima, možda čak i više od Gostuše. Ovde smo imali tri filmska ostvarenja koja su realizovana na radost meštana, sve više turista dolazi, instalirani su mobilijari za odmor i jedno izuzetno lepo mesto za uživanje. Danas smo ovde na vidikovcu Smilovicu kada je seoska slava i TOP je uzela učešće u ovom događaju kako bi dali doprinos oživljavanju sela-kazao je Novaković.

Književnik Dragan Jovanović mišljenja je da je Pokrevenik bila veoma važna varoš u rimsko doba i da je možda ovde rođen i jedan rimski imperator – Konstantin, koga vekovima unazad kao seosku slavu slave meštani ovog sela, a inače je to izuzetno retka seoska slava. Osim Pokrovenika, po njegovim rečima, samo još selo Crvena Jabuka slavi Svetog Cara Konstantina i Caricu Jelenu.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker