IntervjuLokalna samouprava

Velika ulaganja u PU “Čika Jova Zmaj”. Vrtić “Prvomajski cvet” postaje jedan od najlepših vrtića u zemlji

U toku prethodne godine u Predškolsku ustanovu Čika Jova Zmaj uložena su velika sredstva. Poslednjeg dana 2019. godine izvršena je i primopredaja radova na drugoj fazi uređenja vrtića Prvomajski cvet gde je dograđeno 400 metara kvadratnih prostora, u šta je uloženo preko 18 miliona dinara, vrtić Bambi proširen je za stotinu kvadrata što je koštalo oko 4.5 miliona dinara, asfaltirano je i dvorište vrtića Lane, kompletno zamenjeni podovi u vrtiću Zmaj, a veoma su ambiciozni planovi i za narednu godinu, kazala je Pirotskim vestima direktorka PU “Čika Jova Zmaj” Milka Colić. Po njenim rečima, veliki broj investicija rezultat je odlične saradnje sa Gradom Pirotom ali i nadležnim ministarstvima. Osim investicija i infrastrukturnih radova, Predškolska ustanova postigla je značajne rezultate i u svom radu, a od strane nadležnih institucija proglašena je jednim od pet klaster centara za obuku zaposlenih u predkolskim ustanovama iz čitave zemlje, kaže direktorka Colić uz konstataciju da je reč o izuzetno značajnom priznanju za kvalitet rada u Predškolskoj ustanovi u Pirotu.

-U dogradnju vrtića “Bambi” koji je proširen za sto kvadrata uloženo je ukupno 4.5 miliona dinara. Dobijena je nova radna prostorija za jaslice kao i još jedna prostorija za trijažu koja je bila preko potrebna. Sređeno je i dvorište vrtića Bambi i sa glavnog i sporednog ulaza, tu su pomagali i roditelji, a tokom leta asfaltirano je i dvorište vrtića Lane. Vrtić “Zmaj” je kompletno rekonstruisan, promenjeni su podovi koji su bili u veoma lošem stanju, stolarija je zamenjena, vrtić je okrečen, a prostorije su opremljene po najnovijim standardima.  Ovih dana su završeni radovi na dogradnji vrtića Prvomajski cvet, a primopredaja je izvršena poslednjeg dana 2019. godine. Radovi su trajali šest meseci, 31. decembra su završeni. Izgrađeno je preko 400 kvadrata novih prostorija, četiri nove prostorije za decu, nova kupatila, Grad je finansirao sa 5.1 miliona dinara, a 13.7 je odobrilo Ministarstvo, kog koga smo zajedno sa Gradom aplicirali i dobili projekat-kaže direktorka Colić.

Pomažu i donatori, privreda, roditelji, angažuju se i vaspitači na ukrašavanju dvorišta vrtića

-Okrečeno je preko 4.500 kvadrata u svim vrtićima, a zanimljivo je, a to je i praksa kod nas, da i sami vaspitači rade na oslikavanju dvorišta i unapređenju uslova rada, konkretno ovog leta vaspitači su oslikali novo dvorište vrtića “Lane”. Dobijene su i brojne donacije u vidi igračaka, pre svega  od Gradske uprave Pirot, vrednosti pola milona dinara. Od Ministarstva smo dobili veliki paket tehnike za sve vrtiće. Igračke su podeljene svim vaspitnim grupama Predškolske ustanove, donaciju je uručio gradonačelnik Vladan Vasić, a kompanija Tigar AD doniraće i opremiti dvorište vrtića Crvenkapa, vrednost donacije je preko 270.000 dinara-kaže direktorka Colić.

Ambiciozni planovi i za 2020. godinu

Kada je reč o planovima za 2020. godinu, i oni su takođe ambiciozni i podrazumevaju:

Treća faza rekonstrukcije vrtića Prvomajski cvet – uređenje dvorišta, zamena stolarije, čime će ovaj vrtić postati jedan od najlepših u Srbiji, što je nekada, pre nekoliko decenija kada je napravljen i bio. 

-Uređenje saobraćajnice u vrtiću Lane – otvaranje ulaza iz pravca Hadži-Nešine ulice za dostavu hrane u vrtiću, a trenutni ulaz u vrtić Lane biće od naredne sezone samo pešačka zona pa će biti mnogo bezbedniji

-U planu je i proširenje vrtića Crvenkapa, čime će se obezbediti prostor za svu decu, kao i izgradnja fiskulturne sale u dvorištu vrtića Lane i Bambi, s obzirom da ovi vrtići nemaju fiskulturnu salu, a u oba vrtića trenutno ima oko 500 deteta. 

 

Radi se po najnovijim programima. Predškolska ustanova jedan od pet klaster centara za obuku i stručno usavršavanje zaposlenih u predškolskim ustanovama

Po rečima direktorke Colić, rezultati koji su tokom 2019. godine postignuti su izvanredni.

-Veliki broj nagrada na nivou Republike, a sve to doprinelo je da nas izaberu za jednu od 11 najboljih Ustanova u zemlji po postignutim rezultatima pa smo među prvima u zemlji uveli, od 1. septembra 2019. godine i nove – najmodernije programe koje primenjujemo u radu sa decom. Kruna svega toga je da smo izabrani za jedan od pet klaster centara na nivou zemlje. Bićemo centar na nivou ovog dela Srbije kada je reč o razmeni iskustava, primera dobre prakse u radu-kazala je direktorka Colić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker