Lokalna samouprava

Većnici razmatrali pristupanje izradi strateškog dokumenta razvoja Pirota

Na današnjoj sednici Gradskog veća, pored ostalog, razmatrana je i Odluka o pristupanju izradi Plana razvoja Pirota za period od 2021. do 2028. godine.

Prema rečima, Marije Đošić, šefice Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, Plan razvoja grada Pirota se tematski nadovezuje na, sada već bivši dokumet, Strategiju održivog razvoja. Pored analize postojećeg stanja u lokalnoj zajednici, neophodno je utvrditi ciljeve, vizije u raznim oblastima razvoja i, naravno, mere za realizaciju ciljeva. Treba očekivati i sugestije javnog mnjenja, uključivanje svih interesnih grupa, počev od državnih službenika, javne uprave, javnih preduzeća, privrednika, nevladinog sektora i ostalih institucija koje su nosioci razvoja.

Opstina Gradska uprava Pirot 3

Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, smatra da ono što je Plan razvoja grada Pirota kao krovni dokument za strategije u sektorskom smislu, poput razvoja infrastrukture, obrazovanja, brige o socojalno ugroženim kategorijama i slično, tako je i Plan grada Pirota za period od 2021. godine do 2028. krovni dokument za urbanizam. Takav jedan strateški dokumet, zapravo, definiše pravce razvoja grada.

“Mi ćemo u narednom periodu vrlo brzo formirati koordinacioni tim i radne grupe po sektorima da se, u saradnji sa Razvojnom agencijom “Jug”, radi na identifikaciji postojećeg stanja, ciljeva i planova razvoja i početnog dokumenta, a onda ćemo uključiti javnost, da čujemo predloge, da se pogleda šta smo mi uradili i da u nekoj završnoj fazi odbornici Skupštine grada tako važan dokument i usvoje. Naravno, mi nećemo odustati od sektorskih strategija kao što je strategija o zaštiti osetljivih grupa, nedovoljno razvijenih lica, ili  romske populacije, Plana akcije za decu, rodne ravnopravnosti i slično”- izjavio je Vasić-

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker