Lokalna samouprava

Vasić: Uveliko radimo na projektu da Pirot dobije automatsku mernu stanicu za merenje kvaliteta vazduha

Grad Pirot će u narednom periodu uložiti napore da i Pirot dobije automatsku mernu stanicu za kontrolu kvaliteta vazduha, kako bi se u svakom trenutku znalo kakav je kvalitet vazduha u našem gradu, kazao je Pirotskim vestima gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić. Reč je o projektu vrednom 100.000 evra i o njemu se već pregovara sa pojedinim ambasadama koje su iskazale načelnu zainteresovanost da doniraju Pirotu ovu opremu koja će omogućiti da Piroćanci u svakom momentu znati kakav je kvalitet vazduha u gradu. Ovaj projekat Grad Pirot će realizovati u saradnji sa Regionalnom deponijom Pirot i Zavodom za javno zdravlje u Pirotu. Vasić je u razgovoru za Pirotske vesti istakao da je Grad proteklih godina učinio mnogo na zaštiti životne sredine, tačnije vode, vazduha i zemljišta na našoj teritoriji pa tako sada Pirot ima jedno od najmodernijih sanitarnih regionalnih deponija u Srbiji, u planu je realizacija ogromne investicije izgradnje velikog postrojenja za prečišavanje otpadne vode, što će takođe biti jedan od prvih takvih projekata u zemlji, a uveliko se pregovara i o tome da Pirot dobije mernu stanicu za merenje kvaliteta vazduha u realnom vremenu. 

-Želja nam je da u Pirotu napravimo merno-regulacionu stanicu za ispitivanje kvaliteta vazduha. Mi ne bežimo od istine, stanje sa zagađenjem vazduha u ovom delu Evrope je dobro poznato, ali građani našeg grada treba da znaju kada su pikovi, kada je najveće zagađenje vazduha i da se u skladu sa tim ponašaju. Ideja je da ljudi na mobilnom telefonu u realnom vremenu mogu da vide kakav je kvalitet vazduha. To je projekat vredan oko 100.000 evra, u razgovorima smo sa nekim ambasadama da nam pomognu i u toku ove ili naredne godine treba da ta oprema bude instalirana-kaže gradonačelnik Vasić.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić

Po njegovim rečima, Grad Pirot ulaže ili planira ulaganje više miliona evra u očuvanje životne sredine. 

-Mi smo u proteklom periodu već izgradili dva manja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda a očekuje nas i projekat izgradnje velikog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda pa će Pirot biti jedan od prvih gradova u zemlji sa ovakvim sistemom čija je preliminarna vrednost 14 miliona evra. Ono što je najbolje za ljude u našem gradu je da će preko 90 posto biti donacija KFW banke. Imamo i jednu od najmoderniji regionalnih sanitarnih deponija u zemlji gde se pravi postrojenje za sekundarnu separaciju, pravi se projekat izgradnje kompostane kako bi se dobar deo otpada – biomase pretvarao u đubrivo. Napravili smo i projekat za sanaciju starog smetlišta na izlazu iz grada gde se decenijama odlagao otpad a sada predstavlja potencijalnu opasnost po podzemne vode i životnu sredinu. Napravili smo projekat rekultivacije i sanacije tog smetlišta. Takođe, Gradska toplana ubrzo prelazi na potpuno ekološko gorivo – komprimovani tečni gas. Cilj nam je da što je moguće veći broj individualnih ložišta priključimo na Gradsku toplanu a ogromne benefite u tom pogledu dobićemo kada prođe gasovod od Sofije ka Nišu, koji će posebno značiti industriji jer će omogućiti da se umesto uglja koristi gas-kazao je gradonačelnik Vasić Pirotskim vestima.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker