Lokalna samouprava

Vasić: NALED postao nezaobilazni partner Vladi Srbije u borbi za reforme

Siva knjiga 10 – 100 preporuka za smanjenje birokratije, elektronske građevinske dozvole, borba protiv sive ekonomije, analize poreskog i neporeskog opterećenja početnika u poslovanju, nagradna igra “Uzmi račun i pobedi”, čiji je cilj takođe povećanje poreskih prihoda, poboljšanje statusa Srbije na svetskoj “Doing bussiness” listi, samo su neki od rezultata uspešnog delovanja Nacionalne alijanske za lokalni ekonomski razvoj (NAPED), u čijem radu već nekoliko godina učestvuje i Grad Pirot, s obzirom da je gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić član UO NALED-a, ali i potpredsednik UO NALED-a zadužen za lokalnu samoupravu. Vasiću teče treći uzastopni mandat u UO NALED-a, a prvi put je izabran 2013. godine. NALED je osnovan 2006. godine a Pirot je član ove organizacije od 2007. godine.

Kako je Vasić kazao Pirotskim vestima, mnoge reformske mere NALED-a uspešno su realizovane zahvaljujući partnerskim odnosima sa Vladom Srbije.

-NALED u partnerstvu sa Vladom Srbije aktivno radi na borbi protiv sive ekonomije, izuzetan uspeh ima i akcija sa RTS-om “Uzmi račun i pobedi”, a zahvaljujući naporima NALED-a Srbija ima bolji rejting na “Doing bussiness” listi Svetske banke, što je vrlo značajan pokazatelj za sve investitore kada vagaju gde će investirati u širenje postojećih ili pokretanje novih fabrika. Sve to koordinira NALED pomažući Vladi Srbije. Takođe, NALED je radio i program sertifikacije opština sa povoljnim poslovnim okruženjem u regionu  – Srbija, BiH, Makedonija, Crna Gora, Hrvatska, a gde je i Grad Pirot jedan od gradova koji je dobio sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju-kaže Vasić.

Na današnjoj XII godišnjoj Skupštini NALED-a, glasovima 300 članova definisani su  ključni prioriteti koje će NALED zagovarati pred donosiocima odluka u zemlji i regionu. Uručeno je i 17 BFC SEE certifikata za opštine po meri privrede u Hrvatskoj, BiH, Makedoniji i Srbiji, uz podršku Nemačke razvojne saradnje i Evropske investicione banke.

foto NALED

 

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker