Lokalna samouprava

Vasić na obeležavanju 14. jula – Dana republike Francuske

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić prisustvovao je danas obeležavanju Dana Republike Francuske – 14. jula, koji je na svečan način i u prisustvu ogromnog broja zvanica obeležen u ambasadi ove zemlje u Srbiji, u Beogradu. Na skupu se prisutnima između ostalih obratio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je uz čestitke istakao čvrste istorijske veze dve zemlje. Vučić je zahvalio Francuskoj na pomoći i podršci na evropskom putu Srbije. 

Kako je Pirotskim vestima kazao gradonačelnik Vasić, Grad Pirot, između ostalih, ima odličnu saradnju i sa ambasadom Francuske sa kojom se u Pirotu realizuju brojni projekti poput saradnje pirotske Gimnazije sa francuskim školama, ali i zbog činjenice da u Pirotu veoma uspešno radi francuski i svetski gumarski gigant Mišelin.

Pad Bastilje 14. jula 1789. godine predstavlja simbol kraja apsolutističke monarhije i jedinstva nacije. Posle toga je 26. avgusta 1789. godine usvojena Deklaracija o ljudskim i građanskim pravima, kojom su kasnije utemeljene francuske nacionalne vrednosti – sloboda, jednakost i bratstvo.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker