Ostale vesti

Uzgajivači mlečnih krava preuzimaju merkatilni kukuruz koji je obezbedila Vlada Republike Srbije

Vlada Republike Srbije obezbedila je 293 tone merkatilnog  kukuruza za uzgajivače mlečnih krava sa teritorije Pirotskog okruga. Lokalne samouprave pokrivaju troškove pakovanja i prevoz kukuruza do Pirota.  Do sada su stigla dva šlepera  a narednih dana stiže još sedam kako bi svi poljoprivrednici koji su ispunili uslove konkursa dobili kukuruz za koji su konkurisali.  

Kamenović Saša iz Velikog Suvodola  ima preko 30 krava od čega je  21 muzna krava  za koju je danas preuzeo   tonu i 250 kilograma kukuruza.  Kamenović kaže da je prošla godina bila loša.  “Falilo nam je seno i detelina,  jako znači ova pomoć. Hvala opštini što je obezbedila prevoz jer ko zna da li bi ta pomoć stigla do nas da smo sami morali da obezbedimo prevoz”- kaže Kamenović.

I Snežana Ćirić iz Krupca kaže da im ova pomoć  mnogo znači da premostre ovaj period iako imaju samo tri grla.

Dragan Tončić, načelnica  Pirotskog upravnog okruga, objašnjava da je po dobijanju zaključka Vlade Republike Srbije, prošle godine, gde je iz Republičke direkcije za robne reserve opredeljeno 15.000 tona merkatilnog kukuruza i  velikog interesovanja na teritoriji Republike Srbije, povećana  količina na 26, 5  tona za uzgajivače mlečnih krava na teritoriji Republike  Srbije.

Na teritoriji Pirotskog okruga bilo je 175 prijava poljoprivrednika koji ispunjavaju uslove konkursa koji su definisani zaključkom Vlade Republike Srbije. “Po završetku konkursa imali smo za 175 prijava za  oko  1.300 grla. S obzirom da je odobreni 240 kilograma  po grlu,  za poljoprivrednike u  Pirotskom  okrugu opredeljene su  293 tone merkatilnog  kukuruza” – kaže Tončićeva. Najveći broj prijava stigao je od poljoprivrednika sa teritorije Grada Pirota koji će ukupno dobiti  189. Po 25 tona dobile su oopštine Bela Plaanka i Babušnica a za opštinu Dimitrovgrad  55 tona.

Načelnica Okruga kaže da je ovo još jedan dobar potez Vlade Republike Srbije i Ministarstva poljoprivrede , šumarstva i vodoprivrede da pomognu uzgajivačima mlečnih krava i na ovaj način im obezbede pomoć. Lokalne samouprave sve četiti opštine su postupile  po  preporuci Ministarstva i obezbedile pakovanje u džakovima od po 40 kilograma i prevoz.

Tončićeva napominje da je prvobitno za Pirotski okrug bilo određeno  mesto za preuzimanje merkatilnog kukuruza  Platičevo pored Šapca gde je u silosima  Republičkih  robnih  reservi uskladišten kukuruz. Lokalane samouprave su  pokrile troškove tako da poljoprivredni proizvođači dobiju kukuruz ovde, rekla je Tončićeva.

Goran Popović, direktor PSSS Pirot kaže da su poljoprivredne savetodavne službe u celoj Srbiji  bile u obavezi da prihvataju dokumentaciju poljoprivrednih proizvođača koji se bave stočarskom proizvodnjom, koji su ispunjavali uslove. “Zbog javne nabavke koja je raspisana za obezbeđivanje transporta kukuruza postupak je malo duže trajao  ali konačnoje kukuruz je  stigao u Pirota, ovo je drugi šleper a u narednim danima  će stići još sedam  šlepera” – kaže Popović.

Merkatilni kukuruz dobijaju proizvođači koji su ispunili uslove konkursa da su u toku 2022. godine bili korisnici subvencija premije za mleko,  da nemjau u zakup  državno poljoprivredno zemljište i da imaju od jednog do pedeset grla muznih krava.

Popović isztiče da su proizvođači zadovoljni i da je ovo  dobar potez Vlade republike Srbije  i resornog ministarstva ali i Grada Pirota koji je izdvojio značajna sredstva da naši proizvođači ne bi plaćali  prevoz. “Ovo je  pomoć zbog suše 2022. godine i mislim da će ove količine kukuruza poprilično pomoći našim poljoprivrednim proizvođačima  da prevaziđu probleme koje imaju” – rekao je Goran Popović.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker